Mašala!

SDA najavila preuzimanje Kantona Sarajevo

Po tvrdnjama SDA, aktualna vlada je, naprotiv, demonstrirala najviše interesa za podjelu političkog plijena, nepotizam i populizam produbivši nesigurnost građana.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2019. u 13:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stranka demokratske akcije (SDA) učinit će sve da za mjesec dana dođe do prekompozicije skupštinske većine i Vlade Kantona Sarajevo na način da Vladu predvodi ta stranka kao izborna pobjednica na razini Sarajevskog kantona'', najavljeno je na press-konferenciji kantonalnog odbora SDA, na kojoj su predsjednik Odbora Asim Sarajlić i drugi govornici ustvrdili da aktualna vlada, koju je bez SDA formirala šestorka drugih stranaka, nije učinila ništa bitno za građane u proteklih 100 dana mandata.

Po tvrdnjama SDA, aktualna vlada je, naprotiv, demonstrirala najviše interesa za podjelu političkog plijena, nepotizam i populizam produbivši nesigurnost građana.

Istodobno, zastupnik SDP-a Damir Mašić rekao je kako Demokratsku frontu, koja je nedavno potpisala sporazum sa SDA o nastupu u vlasti, a koja bi sad mogla prelomiti većinu u Kantonu, neće istjerivati iz vlasti i da je i bez DF-a većina u KS stabilna.

''Mi ih nećemo istjerivati, ali sve i da odluče da izađu, većina opet ostaje. Ova vlada u KS i ova većina ostat će do kraja ovog mandata i što se prije svi naviknu na to, manje ćemo trošiti vremena na priče koje dolaze iz režimske kuhinje SDA, koje su se pokazale da nisu točne'', rekao je Mašić.

Politički direktor SDP-a, rekao je kako se potpisom Demokratske fronte sa SDA sama isključila iz Bh bloka.

''Jednostranim istupanjem iz Bh. bloka i činom koji je učinila Demokratska fronta, potpisivanje koalicijskog sporazuma sa SDA, praktično su sami sebe isključili iz Bh. bloka. Mi nastavljamo raditi, formaliziramo ovo sve, i nastavljamo širiti ovu priču koja se neće završiti na ova dva politička subjekta'', kazao je Mašić.

Predsjednik stranke Narod i Pravda Elvedin Konaković rekao je za Dnevni avaz kako je, prema trenutnom stanju, koalicijski dogovor šestorke ostaje u Kantonu Sarajevo.

''Taj dogovor opstaje bez obzira na sva događanja na višim razinama, bar nam tako kažu kolege iz DF-a. Oni imaju tri ruke u Skupštini i njihov izlazak ne znači ništa. Sve dok s eoni ponašaju onako kako smo to dogovorili, dok poštuju principe oko kojim smo se okupili, dio su šestorke'', rekao je.

No, govoreći o tome kako će se DF postaviti i ponašati budući da imaju novu ulogu nakon potpisa sa SDA, Konaković je rekao SDA ima svoje želje.

''DF ima ministra zdravstva Kantona Sarajevo, a znamo da SDA ima poseban interes za taj sektor. Zato je to osjetljivo pitanje. I to će biti ključna stvar'', rekao je i dodao kako nema neke ljubavi s DF-om.

Što je Vlada radila?

Istinomjer je objavio kako je Vlada Kantona Sarajevo u prvih 100 dana svog rada ispunila tri obećanja koja su data u ''Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine'', a započela rad na 28% od ukupno 312 danih obećanja.

Prema rezultatima monitoringa koji provodi inicijativa Istinomjer, ocjenu započeto dobilo je 77 obećanja, osam ih je dobilo ocjenu u progresu, dok su tri obećanja ocijenjena kao neispunjena nakon 100 dana rada Vlade KS. U slučaju 221 obećanja nisu zabilježene aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

''Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo'', potpisalo je sredinom prosinca 2018. godine, šest stranaka koje su osvojile mandate u kantonalnoj skupštini - Naša stranka, Narod i Pravda, SDP, SBB, DF i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Kopirati
Drag cursor here to close