Staša Košarac

'Komšić je za HDZ neprihvatljiv, a za nas predstavlja bošnjačku stranu'

Košarac je nadodao da stranka neće dozvoliti nikakve kvazigrađanske podvale koje Komšić i SDA mogu smisliti, niti će, kako kaže, dozvoliti da Srbe u zajedničkim institucijama predstavlja bilo tko osim stranaka koje će činiti reprezentaciju Republike
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iako još nema službenog stava HDZ-a, potpuno je jasno da je Komšić neprihvatljiv toj stranci. Što se nas tiče, Komšić može predstavljati samo bošnjačku stranu i samo iz te kvote može eventualno participirati u Savjetu ministara BiH i drugim zajedničkim institucijama vlasti'', rekao je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Ne vjeruje ni Komšiću

On je ponovio stav da se SNSD ne želi i neće miješati u to koje će stranke, pored SDA, predstavljati Bošnjake u državnim institucijama vlasti, ali i upozorio da uvlačenje Željka Komšića i njegove stranke u priču oko formiranja Savjeta ministara teško može donijeti bilo što dobro. 

Košarac je nadodao da stranka neće dozvoliti nikakve kvazigrađanske podvale koje Komšić i SDA mogu smisliti, niti će, kako kaže, dozvoliti da Srbe u zajedničkim institucijama predstavlja bilo tko osim stranaka koje će činiti reprezentaciju Republike Srpske u Sarajevu.

Kompliciranje situacije

Ocijenio je da SDA, rješavajući svoje unutarnje probleme i probleme u uspostavljanju vlasti u pojedinim kantonima, "nastavlja komplicirati situaciju u vezi sa formiranjem vlasti u zajedničkim institucijama''. 

"Očigledno je da SDA ima namjeru da nastavi uvjetovati i komplicirati proces formiranja Savjeta ministara, zbog čega će ta stranka snositi isključivu krivicu za odgađanje odluke o kandidatskom statusu, kao i za usporavanje i zaustavljanje europskog puta BiH", upozorio je Košarac komentarajući zaključke sa sinoćnje sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Košarac je dodao da SDA nije spremna poslušati više nego jasne poruke koje je jučer prenio komesar Europske unije za proširenje Johannes Hahn.

"Komesar Hahn je bio jasan kada je rekao da bez formiranja vlasti na svim razinama neće biti razgovora o kandidatskom statusu BiH. Također je bio precizan kada je rekao da to treba uraditi do svibnja ove godine, ali će taj rok biti teško dostići jer SDA i dalje oteže i komplicira političku situaciju u BiH", istaknuo je Košarac, navodi N1. 

Kopirati
Drag cursor here to close