Dayton

Inzko i Dodik: Tko što čita?

Prema njegovom mišljenju, transformacijom je dozvoljeno da se visoki predstavnik u BiH ponaša nasilno i da pogrešno tumači Daytonski sporazum.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2020. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dodvorava bošnjačkoj javnosti zato što ta javnost od njega očekuje da učini nešto protiv Republike Srpske.

"On to više neće moći uraditi, a njegov posao ovdje nema smisla. Inzko ne može poduzeti ni jedan potez protiv Republike Srpske jer dobro znaju šta bi to značilo", rekao je Dodik novinarima u Laktašima, reagirajući na Inzkovu izjavu o tumačenju Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kaže da Inzko lažno čita Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, jer želi, uz dodvoravanje bošnjačkoj javnosti, opravdati plaću od 24.000 eura za nerad.

"On mene poziva da pročitam Aneks 10. Veoma ga dobro čitam, a u ovom aneksu nema Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, niti njegovih ovlasti. Aneks su potpisale Republika Srpska, Srbija, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, Hrvatska, Federacija BiH i neka Alijina BiH", podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, transformacijom je dozvoljeno da se visoki predstavnik u BiH ponaša nasilno i da pogrešno tumači Daytonski sporazum.

"Sva suština Aneksa 10 Daytonskog sporazuma jeste civilno provođenje mira, a on pokušava da se upliće u unutarnje stvari. Poznato je da je nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petrich nametnuo amandmane na Ustav, mijenjao ustave Srpske i Federacije BiH, zatvarao ljude, otpuštao ih s posla, što ne piše u Aneksu 10 na koji se poziva Inzko", dodao je Dodik.

Volio bih, naveo je on, da Inzko pročita Aneks 10.

"U Daytonskom sporazumu je rečeno da suci Ustavnog suda BiH nakon pet godina trebaju odlukama nadležnih institucija biti zamijenjeni domaćim kadrom. Sve je to spriječeno odlukama visokog predstavnika i međunarodne zajednice i oni su ovdje 25 godina što je neprihvatljivo i svjedoči o njihovom porazu. Inzko sve usmjerava na Srpsku i Dodika i pošto mi sugerira da pročitam navedeni ankes, pozivam ga da ga javno tumačimo uz prisustvo stručnjaka", rekao je Dodik.

Ponovio je kako da Inzko nema pravo da zloupotrebljava Daytonski sporazum što masovno čini.

"Na njegove izmišljotine i svo zlo koje su napravili putem bonskih ovlaštenja ne treba da šutimo. Visoki predstavnik je došao da provodi Dayton, a ne da ga krši", rekao je Dodik.

Podsjetio je kako su strane sudije u BiH procesuirale ljude koji politički nisu bili podobni.

Naime, Inzko je rekao za Dnevni avaz da Dodik "ima tendenciju za zamijeni stvarni Daytonski sporazum nečim što on vidi kao svoj idealni Daytonski sporazum".

"Ne možete tvrditi da u potpunosti poštujete Daytonski sporazum, dok istovremeno ne poštujete njegov Aneks 10 u kom je sadržan mandat visokog predstavnika", rekao je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close