Miodrag Linta

Dayton, Bošnjaci i pravo naroda na samoopredjeljenje

Naveo je kako je ključni preduvjet bilo kakvih razgovora o temi reformiranja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - povratak izvornom Daytonu.
Vijesti / Politika | 20. 08. 2020. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ako se bošnjački političari budu i dalje zalagali za jačanje BiH i slabljenje i ukidanje Republike Srpske i budu protiv povratka izvornom Daytonu, to će biti jedan od konkretnih dokaza da ovakva BiH nema budućnost i da treba afirmirati pravo naroda na samoopredjeljenje. U tom slučaju biće teško postići dogovor o ustavnim promjenama posebno i zbog činjenice da su zapadni centri moći bili na strani Bošnjaka i konstantno su radili na reviziji Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Naveo je kako je ključni preduvjet bilo kakvih razgovora o temi reformiranja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - povratak izvornom Daytonu.

Linta je, povodom izjave američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona da treba reformirati Daytonski sporazum i Ustav BiH, naglasio da je dobro poznato da je nasilnim intervencijama visokih predstavnika ''otet znatan dio izvornih nadležnosti Republike Srpske kao što su obrana, sigurnost, pravosuđe, obavještajna služba, financije i neustavno preneseni na razinu BiH''.

"Visoki predstavnici i zapadni centri moći su ignorirali činjenicu da je Daytonski sporazum i Ustav, kao njegov sastavni dio, moguće mijenjati samo dogovorom dvije strane strane u BiH, a to su Republika Srpska i Federacija BiH", naveo je Linta.

Podsjetio je kako je i Ustavni sud BiH donio niz kontroverznih odluka u pravcu mijenjanja Daytonskog sporazuma i unitarizacije BiH, što, kako je naveo, nailazi na odobravanje i oduševljenje Sarajeva, priopćeno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Bošnjački političari nikada nisu bili zainteresirani za poštovanje izvornog Daytona jer nisu odustali od ratne politike Alije Izetbegovića čiji je cilj bio stvaranje unitarne BiH bez ili sa što manje Srba. Zbog toga su podržavali i podržavaju razvlašćivanje Republike Srpske i jačanje zajedničkih institucija na nivou BiH", naglašava Linta.

Naveo je kako se ''nikada ne smije zaboraviti činjenica da je 1995. godine Republika Srpska žrtvovala svoju nezavisnost da bi se zaustavio rat i postiglo kompromisno rješenje''.

"Daytonskim mirovnim sporazumom BiH je u suštini definirana kao državna zajednica koju su osnovale dvije države - Republika Srpska i FBiH i tri konstitutivna naroda - Srbi, Bošnjaci i Hrvati", rekao je Linta.

Naveo je kako je jedan od glavnih preduvjeta trajnog mira i stabilnosti u BiH i regiji to da Bošnjaci i FBiH konačno počnu poštivati izvorni Dayton i Ustav BiH i da se odreknu snova o daljem otimanju nadležnosti Republici Srpskoj s krajnjim ciljem njenog ukidanja, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close