Obljetnica genocida

Inzko: BiH je potreban zakon koji kažnjava negiranje genocida

Inzko je poručio da je negiranje genocida težak teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2021. u 18:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici da se Bosna i Hercegovina potpuno promijenila od 1995. ali da poslijeratni oporavak nije samo sanacija materijalne štete već složen proces.

"Oporavak od nasilja, oporavak od okrutnosti, oporavak od zločina - to su duga putovanja. Često su teška. I možda nikada neće biti u potpunosti završena. Već 26 godina žene iz Srebrenice su primjer ostatku Bosne i Hercegovine i svijetu. S odlučnošću i snagom su se borile da pronađu posmrtne ostatke svojih očeva, muževa, braće i sinova. Mnoge, ali ne sve, su dostojanstveno su sahranile svoje najmilije. Pridružile su se preživjelima iz svake zajednice u potrazi za pravdom i istinom", naveo je Inzko.

Dodao je da se drugi u ovoj zemlji - mala manjina građana - ne mogu pomaknuti dalje od dugačke sjene koju bacaju mržnja i strah.

"Postoje oni koji i dalje poriču istinu, oni koji inzistiraju - usprkos provjerenim i dobro dokumentiranim činjenicama - da se genocid nije dogodio. Ljudi koji poriču činjenice često su potpuno zatvoreni za racionalne argumente. Ipak, njihovo poricanje šteti drugima. Živima i mrtvima oduzima dostojanstvo. Njihovo poricanje krši temeljna načela pravde. Sprječava cijelu zemlju da se oporavi od rana nanesenih unazad jednu generaciju", istaknuo je Inzko.

Poručio je da je negiranje genocida težak teret koji građani Bosne i Hercegovine ne bi trebali nositi.

"Oni koji se - nakon svih dokaza kojima je dokazano suprotno - i dalje drže monstruozne i iracionalne laži, neće svojom voljom odustati. Zbog toga je u mojoj zemlji negiranje holokausta i drugih nacističkih zločina proglašeno kaznenim djelom. Bosni i Hercegovini je potreban zakon koji kažnjava i sprječava negiranje genocida. Zakon kojim se tretira glorificiranje ratnih zločinaca", smatra Inzko.

Rekao je da takav zakon su trebali i trebaju donijeti predstavnici naroda, jer bi odražavao volju građana BiH - iz svake zajednice - da se jednom zauvijek odvoje od straha i mržnje koji su potakli zločine počinjene devedesetih.

"Na ovu tužnu godišnjicu odajemo počast žrtvama genocida i suosjećamo s preživjelima. Još jednom potvrđujemo opredijeljenost za pravdu i istinu i pridružujemo se poštenim ljudima širom Bosne i Hercegovine koji se odriču zla koje je počinjeno u Srebrenici", kazao je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close