Napad na Vučića nije riješen

Brnabić: Nije nam mjesto u Srebrenici dok se ne razriješi napad

Srbijanska premijerka rekla je kako je normalna praksa da netko odgovara za napad na dužnosnika druge države.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2021. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se 1995. godine "desio užasan zločin u Srebrenici" ali da "dužnosnicima Srbije" nije tamo mjesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan prije šest godina, napali, tada, premijera, Aleksandra Vučića.

''Dok se ne privede pravdi svatko tko je napao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tada premijera, koji je otišao u Srebrenicu da izrazi poštovanje prema žrtvama i bošnjačkom narodu ja ne vidim da je nama dužnosnicima mjesto tamo“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Navela je kako je skandal što nitko nije odgovarao za napad na život Vučića, što bi značilo da se tako nešto može ponoviti.

Video: Srebrenica: Serb PM Vucic flees ceremony - BBC News

''Izražavam ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici i nemam problem da pokažem pijetet prema svim žrtvama'', rekla je Brnabić.

Naglasila je kako je normalna praksa da netko odgovara za napad na dužnosnika druge države.

''Zapanjena sam da oni to ignoriraju. Očigledno je da od toga nikad ništa neće biti'', navela je Brnabić.

S druge strane, predsjednik srbijanske Liberalno-demokratske partije i savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Čedomi Jovanović istaknuo je da je prošlo 26 godina od genocida te da je to previše vremena za svakog razumnog.

''Nema više razloga za priču o Srebrenici jednom godišnje. Odavno te rezolucije više nemaju smisla, kao što nikog od odgovornosti neće spasiti ni takve reakcije često na naknadnu pamet onih kojih je prepuna naša svakodnevnica'', kazao je komentirajući  odnos Srbije prema Rezoluciji o genocidu koju je usvojila Skupština Crne Gore.

Video: Jovanović: Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda

Ono što je za neke Jasenovac, dodao je, za druge je Srebrenica.

''Srebrenica je simbol strašnog grijeha mog naroda i vlasti koje su tada vodile tu zemlju'', istaknuo je.

''Ta zla kojih je prepuna prošlost'', smatra on, ''bit će ponovljena ako se nastavi dalje ovako''.

''Mi ćemo svoj mir naći kada preuzmemo odgovornost za ono što smo uradili ili ono što nismo uradili, a bili smo dužni'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close