Mostar

Cvijet Srebrenice zaplovio Neretvom

Klub skakača u vodu Mostari i ovog puta bio je organizator skoka sa Starog mosta bez pljeska koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2021. u 12:13 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici i ove godine simbolično je, nizom programa, obilježen u Mostaru.

Programi obilježavanja u ovom gradu započeo j eu subotu navečer bacanjem cvijeća sa Mosta Hasana Brkića i projekcijom filma “Quo vadis, Aida“, na velikom platnu u Sportskom kompleksu “Sinovi Mahale“.

Klub skakača u vodu Mostari i ovog puta bio je organizator skoka sa Starog mosta bez pljeska koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta.

Iz Kluba su poručili da je skok tradicija koja traje dugo i da će to sigurno trajati dugo i u godinama koje dolaze.

“Dan je žalosti i na ovaj način ga obilježavamo kao i svih 25 ranijih godina. To je najviše i najmanje što možemo uraditi. Osim skoka, naravno, simbolično je ka rijeci s luka Starog mosta poletjelo i cvijeće kao simbol ljubavi. Nadamo se da se ono što se desilo u Srebrenici, nikada i nikome neće ponoviti“, rekao je glasnogovornik Kluba skakača Saša Oručević.

Osim skoka sa Starog mosta, mladi skakači su u čast žrtvama Srebrenice izveli skokove sa skakaonice Duradžik, dok je na platou ispod Starog mosta izveden Srebrenički inferno.

Po prvi put rijekom Neretvom prošao je splav u obliku cvijeta Srebrenice koji su izradili mladi naselja Donja Mahala.

Komemorativna sjednica u čast žrtvama genocida

Inače, brojni dužnosnici prisustvovali su danas u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari organiziranoj komemoraciji ubijenim u gnusnom genocidu počinjenom 1995. godine pod zastavom Ujedinjenih nacija.

Među njima bili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, ministar odbrane Sifet Podžić te lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Video: Komemorativna sjednica u čast žrtvama genocida

Također, komemoraciji su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba, izbjeglica i rada i socijalne politike te energetike i rudarstva Edin Ramić, Vesko Drljača i Nermin Džindić.

Na komemoraciju su bili i Čedomir Jovanović i Nenad Čanak iz Srbije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Dritan Abazović, a poslanici crnogorskog parlamenta uručili su Memorijalnom centru Potočari primjerak u tom parlamentu usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenicu.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, poslanik u Skupštini i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kao i brojni drugi predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close