Zapelo u HNŽ

Hrvati žele sjednicu

Medijima su se, uz Martinovća, obratili Đuro Prkačin predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ-a te zastupnik Damir Džeba.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2019. u 13:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo iz početka po redoslijedu stvari konstituirati rukovodstvo sa sva tri zamjenika i da regularno izaberemo dopredsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a, a onda imamo teorije zavjere da ćemo nadmudriti Bošnjake. Nama u HDZ-u to ne pada na pamet'', rekao je Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na konferenciji za medije povodom krize u uspostavi županijske vlasti.

Naime, medijima su se, uz Martinovća, obratili Đuro Prkačin predsjednik Kluba Hrvata u Skupštini HNŽ-a te zastupnik Damir Džeba.

Tri točke

Prkačin je rekao kako su u posljednja dva mjeseca pokušavali sazvati sjednicu te da je nakon zadnjih predgovora stranaka o uspostavi županijske vlasti 19. ožujka rečeno kako se sjednica treba sazvati za mjesec dana.

''Ja sam u ime kluba Hrvata u ime 15 zastupnika uputio ponovni zahtjev 15. travnja, a 17. travnja smo dobili odgovor od Tomislava Martinovića da je suglasan, a Špago se nije očitovao da je suglasan. Odlučili smo u klubu Hrvata da obavijestimo javnost o ovim događanjima'', rekao je Prkačin.



Naveo je kako je klub Hrvata imao tri točke za prijedlog sjednice i to prijedlog zakona o zaštiti obitelji s djecom kojeg je vlada donijela u prošloj godini i koji ''čeka zastupnike, koji bi jednom rečenicom omogućili da sve porodilje imaju jednokratnu pomoć''.

''Druga točka je bila formiranje radnih tijela jer sami rok je 60 dana nakon konstituirajuće sjednice i treća točka je sigurnosna situacija budući da ovih dana imamo najave da će biti povećan priliv migranata tako da smo tražili od Vlade i MUP-a da se očitiju'', rekao je Prkačin.

Do kraja jasni

Džeba kaže kako je velika odgovornost na SDP-u koji je rekao da želi biti oporba, a da želi u vlast.

''Smatramo da nema nikakvih zakonskih ni ustavnih prepreka za podržavanje sjednice jer su ovo životna a ne politička pitanja'', rekao je Džeba i dodao kako ''opravdanost za nesazivanje sjednice ne postoji''.

''Do kraja moramo biti jasni - ovo je samo traženje poslovničkih načina za blokadu'', rekao je i dodao kako se SDP sam isključio iz vlasti.

''Svugdje u svijetu je oporba konstruktivna a mi imamo destruktivnu oporbu koja ne želi da radi i želi blokirati rad skupštine i uspostavu vlasti'', rekao je Džeba i rekao kako je ''ovo neodgovorno i neizdrživo''.



''Moramo početi raditi. Neke stvari nisu političke. Pozicija dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda mora biti popunjena jer tako kaže ustav. Može biti upražnjena ako nije izabran netko od Srba'', rekao je kako je u pitanu opasan presedan.

Građanima nije jasno

Martinović je rekao kako su se opredijelili na ovakav način komuniciranje s javnošću jer ''građanima nije jasno što se događalo i što se događa u skupštini''.

''Posve je jasno da ovakav način na koji radi Skupština HNŽ nije dobar da je skupština u blokadi i da netko mora preuzeti odgovornost za ovakvo stanje'', rekao je Martinović pojasnivši kako Šerif Špago, dopredsjedatelj iz reda SDA kao razlog za nesazivanje sjednice navodi to da nije izabran predsjedavajući.

''Svjesni smo svoje odgovornosti - imamo nekoliko zakona i inicijativa koje želimo predložiti koje nemaju nikakav politički karakter i cijenimo da kad bi te inicijative razmotrili i usvojili da bismo napravili jedan veliki iskorak'', rekaoje Martinović i dodao kako se moraju implementirati rezultati izbora.

''Neke silnice žele ovdje stvoriti neko izvanredno stanje'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close