Odgovor Džebi

Saradžić o optužbama: Istekao rok, a Srbi nisu konstitutivni

''Gospodin Džeba, koji je odnedavno u Skupštini HNŽ, nije u stanju sagledati realno stanje…'', navela je zastupnica SDP-a.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2019. u 13:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Optužiti zastupnika, koji se pridržava Ustava FBiH i Poslovnika o radu Skupštine HNŽ je, blago rečeno, i zlonamjerno i tendenciozno'', objavila je Vesna Saradžić, zastupnica SDP-a u Skupštini HNŽ-a na izjave zastupnika Damira Džebe, čelnika mostarskog ogranka HDZ-a BiH.

''Gospodin Džeba, koji je odnedavno u Skupštini HNŽ, nije u stanju sagledati realno stanje, ovim putem, ukazujem na nepobitne činjenice, vezano za neformiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U Poslovniku Skupštine jasno piše da 'svaki klub naroda predlaže između svojih članova jednog kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine' i da 'Skupština jedinstvenim glasovanjem potvrđuje kandidate natpolovičnom većinom od ukupnog broja zastupnika u Skupštini'. I šta može biti sporno u ovoj ustavnoj odredbi? Naravno, za one koji poštuju Ustav apsolutno ništa, jer je ustavotvorac ovim zaštitio interese Kluba i onemogućio bilo čije uplitanje sa strane'', navodi Saradžić.

Naime, Klub Srba u Skupštini HNŽ-a nije konstituiran nakon drugog pokušaja, jer se Saradžić (SDP) i Zora Dujmović iz HDZ-a, koje čine taj klub, nisu uspjele dogovoriti o mjestu predsjednika Kluba i zamjenika predsjedavajućeg kantonalne Skupštine iz reda srpskog naroda.

Reagirao je Džeba rekavši kako Saradžić opstruira uspostavu županijske vlasti  će HDZ BiH u dogovoru sa SDA tražiti izmjenu odnosno usklađivanje Poslovnika o radu Skupštine HNŽ s ustavom koji predviđa izbor tročlanog kolegija županijskog parlamenta, koji onda između sebe bira predsjedatelja i dva zamjenika.

Saradžić kaže kako je ''upravo ovo uplitanje sa strane i ključno, jer omogućava blokadu rada Skupštine preko dva člana rukovodstva''.

''Vi to, gospodine Džeba jako dobro znate, a zašto je tako, pokazat će vrijeme. Optužiti mene, u konačnici, je i politički diletantizam, Jer, ne mogu se pravila uspostavljati od prilike do prilike. Podsjetit ću Vas da je ova pozicija bila upražnjena i u mandatnom razdoblju 2010.-2014., da je vlast bila uredno formirana i da nikog niste optužili za 'opstruiranje uspostave vlasti u HNŽ'. Tada vam to nije smetalo ili su, možda, interesi bili drugi? A tada smo i mi bili u vlasti, bili smo dio parlamentarne većine!!!'', navela je.

Rekla je kako očito nemaju isti odnos prama Ustavu.

''Zato me i brine Vaša iznenadna briga za građane srpske nacionalnosti u ovom kantonu. Podsjetit ću Vas da ovdje Srbi nisu konstitutivni i da, upravo, HDZ dugi niz godina onemogućava implementaciju amandmana o konstitutivnosti. A sada, najednom, bitan potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda!!! Za Vašu informaciju, gospodine Džeba, Ustavni sud Federacije BiH je 16.5.2018. godine donio presudu, kojom je naložio Skupštini HNK da odmah, a najkasnije u roku šest mjeseci od dana objave presude, donese amandmane na Ustav HNK i time izmjeni diskriminatorske odredbe postojećeg Ustava HNK, koje ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode. Podsjećam Vas da je krajnji rok bio 18. siječnja 2019.'', napisala je Saradžić.

Kopirati
Drag cursor here to close