Ministarsko mjesto

Fotelja za SNSD - Komplikacija u HNŽ

Član Gradskog odbora SNSD-a Mostar Radislav Tubić kaže kako - s pravom zahtijevaju to mjesto ''kako bi legitimno predstavljali srpski narod''.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2019. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zatražio ministarsku fotelju koja pripada srpskom narodu, tvrdeći da svi dosadašnji ministri nisu bili autentični predstavnici tog naroda. To je, kako prenosi FTV, dodatno zakompliciralo situaciju nakon što su, poslije mjeseci nerada, skupštinski zastupnici konačno odblokirali proces formiranja vlasti.

Legitimno

''Srpska populacija u Federaciji BiH mora imati adekvatne predstavnike, a ne neke špekulante koji se pojavljuju na različitim razinama i onda, mimo interesa Srba i njihovih pozicija u samoj Federaciji, za druge odrađuju poslove'', poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon prošlotjednog sastanka s čelnikom HDZ.a BiH Draganom Čovićem.

Član Gradskog odbora SNSD-a Mostar Radislav Tubić kaže kako - s pravom zahtijevaju to mjesto ''kako bi legitimno predstavljali srpski narod''.

''Nikad dosad ministar nije bio iz neke legitimne srpske stranke, odnosno, nije bio čovjek koga podržava najviše srpskog naroda u HNŽ-u'', ocjenjuje Tubić.

Federalna televizija navodi kako je ovakav stav odmah naišao na neodobravanje političkih opcija koje participiraju u kantonalnoj vlasti. Za SDP BiH je, naprimjer, smiješno da ministarsko mjesto traži stranka koja je, kako kažu, na prošlim izborima sudjelovala unutar koalicije pod drugim imenom, a pri tom nije ni prešla izborni prag. U SNSD-u, pak, kažu – najviše su glasova na toj listi imali njihovi kandidati.

SDP vidi prevaru

''Onda je to, definitivno, bila jedna prevara svih ljudi, jer su oni nastupali pod 'srpskom listom'. Ako je to bilo, onda treba da objasne ljudima koji su davali glas srpskoj listi, a ne SNSD-u'', smatra predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a Ismet Lulić.

I u Stranci demokratske akcije slično razmišljaju, iako službeni stav o SNSD-ovom zahtjevu još nisu donijeli. Tvrde i da je licemjerno tražiti da se predstavnicima Srba u HNK-u osigura status kakav su sami uskratili, naprimjer, Bošnjacima u vlasti Republike Srpske.


''Trebaju se sa svojim strateškim partnerom HDZ-om prvo dogovoriti da se provede presuda Ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda i ravnopravnoj upotrebi jezika i pisama u HNK-u'', ističe predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago.

SDA ne da prijedloge

Za HDZ BiH, opet, zahtjev SNSD-a nije loša ideja. Ne samo zbog činjenice da i sami, podsjećaju, zagovaraju legitimno predstavljanje na svim razinama, nego i zbog nastojanja da Vlada HNK-a ovaj put bude višestranačka. A i ne bi onda bilo svojatanja kojoj stranci će pozicija rezervirana za Srbina u Vladi pripasti. No, ako je suditi po onima s kojima HDZ BiH o vladi razgovara – teško će to ići. 

''Uvijek je prijepor bilo to jedno ministarstvo. Možda je ovo i kompromis da to ministarstvo uistinu pripadne stranci iz reda srpskog naroda koja je legitimni predstavnik, tako bismo to na jedan način premostili'', kaže Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK-a.

Špago pak kaže kako će, iz broja ministarstava koja će joj pripasti kad se bude dogovorila Vlada, izbor ministara sigurno vršiti SDA.

''Neće dozvoliti da druge političke stranke, pogotovo one koje nemaju kapacitete u Skupštini HNK-a, predlažu ministre za Vladu HNK-a'', poručuje Špago.

Kopirati
Drag cursor here to close