Nekoliko ''lekcija''

Džaferović: HDZ mora slušati SDA

Rekao je kako će učiniti sve da zaustavi ideju čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da ustanovi predstavništva hrvatskih županija u Bruxellesu.
Vijesti / Politika | 29. 06. 2018. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA ima najmanje odgovornosti od svih političkih stranaka u BiH, HDZ treba slušati SDA, a kritičari Bakira Izetbegovića nemaju niti jedan argument. Rekao je to u intervjuu za portal Vijesti Šefik Džaferović kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva.


''Kada bi se pitala samo SDA u ovoj zemlji, ja vjerujem da bi stvari bile znatno bolje, i da bismo imali znatno manje problema i na ovom planu o kojem pričamo. Mi nismo sami u vlasti, to je pitanje koalicija, naroda, ustavnog ustrojstva BiH. Ako govorimo o odgovornosti moje političke stranke, onda možemo da kažemo da je to ustvari najmanja odgovornost od odgovornosti svih političkih stranaka u BiH'', rekao je Džaferović.

Zaustavljanje Čovića

Rekao je kako će učiniti sve da zaustavi ideju čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da ustanovi predstavništva hrvatskih županija u Bruxellesu.

''Mislim da njegova (Čovićeva, op.ur.) intencija nije da se kantoni gore ekonomski predstavljaju, nego da se pokaže jedna druga dimenzija koja ima vrlo ozbiljan problem s Ustavom BiH. On govori o grupi kantona s hrvatskom većinom. Učinit ćemo sve da taj proces zaustavimo. Nije to jednako kao i predstavljanje sarajevskog kantona ili entiteta. To je pokušaj da se predstavi jedna grupa kantona i time se želi poslati poruka. Uradit ćemo sve da to zaustavimo. Dakle, ti kantoni u kojima predstavnici SDA, Bošnjaka pa i svih građana BiH koji imaju drugačiji odnos prema tom pitanju u odnosu na Čovića, trebaju biti aktivni da se to u tim kantonima zaustavi. To sigurno ne može proći kada je u pitanju srednja Bosna, tamo treba suglasnost. Treba to podržavati, treba novac za to. U Mostaru i Livnu sigurno ne može proći. Ja vjerujem da to ne može dobiti ovu dimenziju o kojoj govori gospodin Čović i to će biti zaustavljeno jer znamo s kojim ciljem se to pokušava uraditi'', rekao je.

Kaže kako ''HDZ mora mnogo više slušati i čuti što govore predstavnici SDA kad su u pitanju ti odnosi''.

HDZ je nezaobilazan faktor

''Naše namjere su korektne. U BiH vlast se uspostavlja ne samo na osnovu izbornog rezultata, nego i na osnovu ustavne pozicije konstitutivnih naroda. Po tome, imajući u vidu zastupljenost HDZ-a u federalnom i državnom Domu naroda, HDZ je nezaobilazan faktor iako je to politička stranka koja ima manje glasova od nekih drugih političkih stranaka. I to je jednostavno ustavna pozicija. I to SDA prihvaća i priznaje kao činjenicu. I tako smo se odnosili kod uspostave vlasti. Ali istovremeno kažemo: u BiH ne može dobiti nitko ništa više od onoga što mu pripada. I ovdje je problem u tome što je HDZ posegnuo za nečim što mu ne pripada, i što nije u interesu ove zemlje, i što ne može proći u ovoj zemlji'', rekao je Džaferović navodeći kako misli na zahtjeve za dodatnim etničkim podjelama.

Video: Šefik Džaferović o Dodiku i Čoviću, stanju u SDA, protukandidatima

''To je direktno ovo, kako se to u narodu kaže, nema Hrvata u federalnom Domu naroda iz Sarajeva, nema Bošnjaka iz Posavine i Livna. To ne može nikad proći u BiH. I znate šta? Kada SDA, koja ima takav odnos, ovako odgovori, onda odgovara netko tko je ozbiljan, tko je kredibilan, tko nije oduzimao ništa što nekome pripada, nego priznavao. I ja mislim da je to mnogo snažnije i kredibilnije nego da se odnosimo na način da upadamo u neke zamke i sprječavamo neke stvari koje po Ustavu nekome pripadaju. To je ozbiljan odnos i prema BiH, i prema HDZ-u, evo da ne kažem Hrvatima u BiH. Jer nijedna politička stranka ne predstavlja cijeli narod. Uvijek tu treba napraviti otklon i jedan širi pristup'', rekao je Džaferović.

Kad Džaferović bude u Predsjedništvu, prestaju odlasci?!

Između ostalog, rekao je i kako prva stvar koju treba uraditi nakon izbora je ''brza implementacija izbornih rezultata uspostavom stabilnih koalicija'' ali i da će njegovim dolaskom biti zaustavljen trend odlazaka mladih iz BiH.

''Nije to specifikum samo BiH kad su odlasci u pitanju, to se tiče i svih drugih država regije, pa i nešto šire – postoji taj trend odlaska stanovništva prema zapadnoj Europi. Ono što mi u BiH treba da uradimo je to da se što prije stabilizira politička scena, da svađalačka retorika ode u drugi plan i da se posvetimo pitanjima integracija BiH u svjetske tokove i jačanju ekonomije. Ako to budemo tako radili, a ja ću tražiti da se tako radi unutar BiH, kada akobogda budem izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, onda ćemo imati manje problema i s odlaskom ljudi. Nikada to pitanje nećemo moći u potpunosti riješiti, uvijek će biti neki ljudi koji će odlaziti. Ali svakako moramo da to smanjimo i prekinemo trend odlaska iz BiH'', naveo je Džaferović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close