Klizna situacija

Cijena odanosti: Šefik Džaferović u markama

Džaferović će u izbornoj noći moći reći da mu fali oko dvije milje maraka za doći do miliona
Kolumna / Kolumne | 25. 05. 2018. u 10:53 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Denisa Zvizdića, čije je samopouzdanje toliko da bi za njega mora dobiti oružani list, od kandidature za bošnjačku članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine je odustala i Sebija Seka Izetbegović - supruga, majka, direktorica i prva snaha u najbrojnijeg naroda. Za koji dan Stranka demokratske akcije službeno će objaviti ko će na jesen pokušati zamijeniti Bakira Izetbegovića u kolektivnom šefu države. Bit će to, ukoliko se ne desi neko ama baš veliko čudo, a neće, Šefik Džaferović: pravnik iz Zavidovića sa već dvadesetpetogodišnjim stažom u SDA.

Kako god završila njegova kandidatura, Džaferović će u izbornoj noći moći reći da mu fali oko dvije milje maraka za doći do miliona. I to samo u ovom vijeku. Ono prije, od 1993., kada se ispisao sa tržišta advokatskih usluga i upisao u SDA, pa do 2000. godine, se ne računa.

Od prve gopdine 21. stoljeća, do evo ove u kojoj planira doseći vrhunac odanosti dinastiji Izetbegović, Šefik Dažeferović je iz budžeta naplatio devet stotina šezdeset četiri hiljade i sto pet maraka. Kada se napiše brojevima, to izgleda ovako: 964.105. Dok ne sazna hoće li ili neće biti član Predsjedništva, uzet će još oko 34.000!

Pravnik iz Zavidovića i zenički okružni sudija, donio je 1992. najgluplju odluku u svom životu: napustio je stalni posao i prešao u advokate. No, već 1993. je ispravio grešku i potpisao pristupnicu Stranci demokratske akcije. I tako je, eto, započeo uspon čovjeka koji bi, da nije promućuran, branio sitne kriminalce i gledao ko mu je, a ko još nije platio odvjetničke usluge.

Kako je postao gospodin član, tako je Džaferović u roku odmah montiran za nekakvog savjetnika u tadašnjem Okrugu Zenica, pa onda za načelnika Centra službe bezbjednosti. Poslije prvih poratnih izbora postaje predsjednik kantonalne skupštine i poslaniku u Domu naroda Federacije BiH. Usput je napredovao i u stranci: bio je njen sekretar, glasnogovornik, ovo i ono, kružeći po parlamentima do početka ovog vijeka u kojem je, da ponovimo, stigao skoro do milion maraka prihoda.

Početak svega, pa i stoljeća, je uvijek težak. Za one dvije godine koliko je SDA bila u opoziciji – od 2000. do 2002. – Džaferović je zaradio tek oko 40.000 maraka. A onda je krenulo: od 2002. do 2006. nekih 125.000, od 2006. do 2010. skoro 270.000, od 2010. do 2014. nešto manje od 290.000 i od 2014. do sada umalo 240.000, uz očekivanih trideset i nešto do promjene vlasti.

Šefik Džaferović ima sve što porodica Izetbegović voli: karizmatičan je k'o kanister, beskrajno odan, primjetan koliko se od njega traži, nevidljiv kada god to treba biti i uvijek spreman govoriti u frazama koje zvuče ozbiljno, samo što ne znače ništa. I da, očito, voli zaraditi, a ne voli raditi. On, naravno, misli da je svaku marku zaslužio i da je osamnaestogodišnje kurenje svircu po salama u kojima se izvode predstave parlamentarizma – a stvarne odluke donose na stranačkim sijelima i međustranačkim ručkovima – neki ozbiljan posao.

Nije, vrlo vjerovatno, Džaferović sretan zbog izvjesne kandidature za člana Predsjedništva BiH, ali je svjestan da, vrijeme je, mora vratiti uslugu onima koji su ga učinili važnim i bogatim i zbog kojih nema pojma kolika je, zapravo, stvarna plata u Bosni i Hercegovini i kako izgleda život u kojem svakog mjeseca – na isti datum – ne legne četiri-pet hiljada na tekući. 

Odavno kandidat SDA nije imao manje šansi na izborima i odavno, ako je ikada, ta stranka nije nosila manji koalicijski potencijal. Sa SDA, jednostavno, neće niko – osim HDZ-a i SNSD-a, no oni se za sada ne računaju – dok su onome koga ona kandidira konkurenti i Denis Bećirović i Željko Komšić, jer se radi o istom bazenu glasova, a još ako se i Radončić prijavi, e onda, kako je rekao Damir Arnaut iz SBB-a, „prvi put u zgradi Predsjedništva BiH neće biti neko iz SDA ili da je ponikao u SDA“. (To što je njegovog šefa SDA stvorila, Arnaut  je, uzgred rečeno, strateški prešutio.)

Da Denis Zvizdić nije pretjerao sa samopoštovanjem i samopouzdanjem, da se Bakir Izetbegović može i treći puta kandidirati, da Sebija Izetbegović nema neke druge planove, Šefik Džaferović bi, opet, bio na nekoj dobroj izbornoj listi, ušao u jedan od parlamenata ili domova naroda i na trećini prvog mjeseca novog ciklusa uspješno stigao do miliona iz budžeta. Sve bez nervoze koja je neizbježna u složenoj operaciji čiji je bitan dio.

Njegovom kandidaturom, Bakir Izetbegović je porazio unutarstranačke oponente pokazavši, uz ostalo, da lako uči lekcije spletkarenja koje mu, navodno, daje bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Zajedno im je sada ostalo da riješe i smjenu na vrhu SDA gdje se, kažu, iznad Džaferovića kao potpredsjednika, vidi supruga, majka, direktorica i prva snaha u najbrojnijeg naroda – Sebija Izetbegović.

I u razvijenijim demokratijama se, vrlo često, manje ili veće promjene, svejedno je, dešavaju s ciljem da sve ostane navlas isto. U SDA, međutim, vode računa da niko i ne posumnja kako će jednom, nekada, nešto biti drugačije. Pri tome aktere prelaska iz ničega u ništa obilato honoriraju. Normalno, našim parama.     

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close