CCI

Državni parlament već sedam mjeseci, praktično, ne radi ništa

Kako se navodi u priopćenju CCI- ja, iako je konstituirana i mogla bi nesmetano raditi, ona, praktično, ne radi ništa.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2019. u 13:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, 'svojevrsna je kolateralna žrtva međusobnog nadmudrivanja budućih kolaicijskih partnera', oko formiranja izvršne vlasti na državnoj razini i u Federaciji BiH, navodi se u monitoringu rada državnog parlamenta BiH koji su sačinili Centri civilnih inicijativa. 

Kako se navodi u priopćenju CCI- ja, iako je konstituirana i mogla bi nesmetano raditi, ona, praktično, ne radi ništa. 

''Čekaju na dogovor stranačkih lidera. Posljedica je to izmještanja moći iz institucija sustava, s demokratskim izbornim legitimitetom, u stranačke centrale ili čak u ruke pojedinaca. Što je evidentan poraz demokracije, u ovoj zemlji'', priopćeno je. 

Ističu da državni parlament već sedam mjeseci (od sredine septembra) ne radi ništa u interesu građana BiH. 

Nakon što je, u prosincu 2018., održao konstitutivnu sjednicu, na kojoj je izabrao svoje tročlano rukovodstvo i formirao Komisiju za izbor članova Vijeća ministara, Zastupnički dom PS BiH, do danas nije održao više nijednu. Sjednice su, doduše, zakazivane, ali ne i održavane. 

''Dom naroda je, s druge strane, u prvom kvartalu 2019., održao dvije sjednice - 28.02. dugo očekivanu konstitutivnu, na kojoj su konstituirani klubovi naroda i izabrano rukovodstvo doma, te, drugu na kojoj je izabran sekretar doma. I te dvije sjednice, krajnje skromnog učinka, kompletan su rezultat rada PSBiH u prvom kvartalu 2019. Odnosno, ubrojimo li tu i konstitutivnu sjednicu Zastupničkog doma, održanu početkom decembra, sav rezultat rada PS BiH u posljednjih sedam mjeseci'',  priopćeno je iz CCI. 

PSBiH nije usvojila čak ni proračun za 2019. i jedina je, od 13 institucija zakonodavne vlasti, od kantonalnog, entitetskog, do državnog nivoa, koja još uvijek nije usvojila proračun za ovu godinu. 

Financiranje se obavlja odlukama o privremenom finansiranju, zahvaljujući činjenici da te odluke ne mora da usvoji Parlament, nego ih može donositi Vijeće ministara, i u tehničkom mandatu. 

Usvajanje programa i rad po njemu, odnosno realizacija planiranih aktivnosti, inače, u kontinuitetu, predstavljaju ozbiljan problem za oba doma PSBiH. Što govori o kontinuitetu neefikasnosti i nefokusiranosti ove institucije, nekoordiniranosti izvršne i zakonodavne vlasti i teškim posljedicama uspostavljanja „matematičkih“ a ne programskih koalicija. 

Također, u posmatranom periodu zabilježeno je kršenje poslovnika oba doma, kršenje Zakona o finansiranju institucija BiH, te Ustava. 

''Vlasti BiH, naime, već desetu godinu od donošenja presude Međunarodnog suda u Strazburu u predmetu ‘’Sejdić i Finci’’, i dalje ne preduzimaju ništa da otklone (ovom i drugim presudama) evidentiranu sistemsku diskriminaciju građana BiH, na nacionalnoj osnovi. Dom naroda PSBiH i dalje funkcionira bez predstavnika „ostalih“ u svom sastavu, a ne postoji ni dogovor da se odluka Međunarodnog suda u Strazburu implemntira'', navodi se u priopćenju. 

U fazi pregovora oko budućeg Vijeća ministara, naglašavaju obavezu poštovanja zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji propisuje da nijedan pol ne smije, u izvršnoj vlasti, biti zastupljen u postotku manjem od 40 posto i da se sve drugo smatra diskriminacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close