Vlasti proizvode diskriminaciju

CCI bh. vlastima: Prestanite vrijeđati žene!

Prestanite vrijeđati žene i njihovo nazočnost u vladama svoditi na beznačajni minimum ili ih potpuno odstranjivati iz (izvršne) vlasti.
Vijesti / Politika | 08. 03. 2019. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa, uz čestitke ženama u BiH, za 8. ožujak, upozoravaju na neprihvatljivo ponašanje ovdašnjih političara, na svim nivoima vlasti, koji ženama u BiH uskraćuju prava koja su im garantirana zakonom.

Naime, sastavom svih dosad (nakon posljednjih izbora) imenovanih vlada, nastavlja se neprihvatljivo kršenje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji jasno propisuje da zastupljenost manje zastupljenog pola ne smije biti ispod 40 posto i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje ovim zakonom zahtjeva.

''Dodajmo na to i neprihvatljivo malu zastupljenost žena u zakonodavnim institucijama vlasti. Koja se, indikativno, smanjuje sa povećanjem nivoa vlasti. Pa je taj broj na županijskom nivou oko 30 posto, na entitetskom oko 25 posto, a na državnom svega oko 20 posto. Što zapravo korespondira s položajem žena u stranačkim rukovodstvima, zarobljenim u patrijarhalnom obrascu funkcioniranja. Koji i jesu najodgovorniji za aktualno stanje'', priopćavaju iz CCI-ja.

Bez premijerke

Nijedna od vlada u BiH, trenutno, nema ženu na mjestu premijera.

Broj žena u šest novoimenovanih vlada je i do četiri puta manji od propisanog zakonom. A u HNŽ i ZDŽ su još uvijek aktivne vlade iz prethodnog mandata, koje u svom sastavu nemaju nijednu(!) ženu (što je poseban skandal).

Dodatno, samo Skupštine ZDŽ i BPŽ i Zastupnički dom PS BiH – tri od 16 institucija zakonodavne vlasti u BiH (promatrajući domove naroda odvojeno) – imaju ženu na mjestu predsjedavajućeg. A i rukovodeća mjesta klubova stranaka i skupštinskih radnih tijela, dominantno zauzimaju muškarci.

''Mi nažalost, imamo vlast koja, umjesto gradnje i učvršćivanja pravne države i garantiranja ljudskih prava svim svojim građanima i strogog kažnjavanja diskriminacije, po bilo kom osnovu, radi sve suprotno od toga – krši prava svojih građana, urušava pravnu državu i sama proizvodi ili provodi sistemsku diskriminaciju. Uključujući i ovu na rodnoj osnovi.

Foto: Ilustracija / 

Prestanite diskriminirati!

CCI, u ime građana ove zemlje, zahtjeva poštovanje zakona i ljudskih prava, formiranje vlada u skladu s važećim zakonskim propisima, te izmjene Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, na način da se u njemu precizira individualna i kolektivna odgovornost za kršenje Zakona i unesu jasne i stroge sankcije.

''Sve dotad, čestitke političara, ženama, za njihov međunarodni praznik, treba odbaciti kao cinične i uvredljive floskule, koje dolaze od onih koji ženama oduzimaju njihova zakonom garantirana prava.
Ne zanimaju nas riječi – ni čestitke, ni obećanja – nego djela. Prestanite vrijeđati žene i njihovo nazočnost u vladama svoditi na beznačajni minimum ili ih potpuno odstranjivati iz (izvršne) vlasti.
Prestanite vršiti diskriminaciju i generirati neravnopravnost u društvu i prestanite kršiti zakone i urušavati pravnu državu!'', piše CCI.

Kopirati
Drag cursor here to close