Vratiti izvorni Dayton

Dodik: BiH je danas paralizirana država

''Nakon svih ovih godina, zbog ponašanja visokog predstvanika, koji je masovno, kriminalno, kršio međunarodni ugovor, došli smo u poziciju da imamo potpunu paralizu na razini BiH'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2019. u 14:44 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da smatra da će vrijeme koje dolazi etablirati ponovo razgovore između tri naroda o tome kako ići dalje. 

''Ovo sigurno nije način na koji se može kretati BiH i osigurati uspjeh svih. BiH se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kog entiteta, kantona ili naroda unutar nje. BiH je pod međunarodnim protektoratom i to mora prestati. Ono što su učinili međunarodni protektori u proteklih 20 godina nije pomoglo, već je mnogo odmoglo'', tvrdi Dodik. 

Drugačije bi bilo, kaže, da je bilo primjene izvornog Daytoskog sporazuma. 

''Nakon svih ovih godina, zbog ponašanja visokog predstvanika, koji je masovno, kriminalno, kršio međunarodni ugovor, došli smo u poziciju da imamo potpunu paralizu na razini BiH, bez ijedne ideje šta BiH znači sutra. Imamo samo pojedinačne ideje. Bošnjaci misle da treba nestati RS i da BiH bude cijeli prostor i da Sarajevo postane epicentar svih događanja. Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i najradije bi, kada bi bili u mogućnosti, formirali svoju teritorijalnu političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo budućnost u BiH. Tu samo postoji arogancija međunarodnog faktora, jednog političkog krila i ideologije, poznatog kao neoliberalizam, koji pokušava nas ovdje utrpati u neku smješu koja ne može funkcionirati i izroditi bilo što dobro'', ustvrdio je Dodik.    

Kao lider SNSD-a je rekao da je ta stranka, kao odgovorna stranka, žrtvujući unutarstranačke interese pozvala na srpsko jedinstvo i široko okupljanje na razini BiH. 

Zbog toga je, kaže, važno da se srpski predstavnici  okupe i definiraju svoje jasne ciljeve oko RS, koju je stvorila volja naroda i koja će opstati. 

On je u izjavi novinarima u Banja Luci rekao ''da je neupitna RS, a o BiH će se tek razgovarati u budućnosti“. 

Milorad Dodik je u banjalučkom naselju Drakulić, gdje je obilježeno 77 godina od stradanja Srba, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, o RS govorio ''kao o državi u kojoj slobodu imaju Srbi i svi drugi narodi koji u njoj žive“, kao i da on ''ne može da oprosti takve zločine, ali dane priziva na sukobe i osvete“. 

Kopirati
Drag cursor here to close