SNSD: Prijedlog da se ukine Aneks 10 Daytonskog sporazuma

Izvršni odbor SNSD-a osudio je svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja navedene Rezolucije od predstavnika Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2019. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor SNSD-a predložio je strankama iz Republike Srpske u Parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za RS i zajedničko sudjelovanje u organima vlasti na nivou BiH.

Izvršni odbor je odbacio i oštro osudio kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, posebno one u kojima se navodi da se u Republici Srpskoj provodi aparthejd i diskriminacija, navedeno je u zaključcima Izvršnog odbora SNSD-a koje danas novinarima u Banja Luci priopćio glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević, piše N1.

U zaključcima je navedeno da je neprihvatljiv pritisak na Republiku Srpsku u vezi s Akcijskim planom za članstvo u NATO-u /MAP/ i NATO integracijama, te se inzistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izvršni odborSNSD-a osudio je svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja navedene Rezolucije od predstavnika Republike Srpske.

Prema navodima iz zaključaka, Izvršni komitet SNSD-a smatra da najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice za provođenje mira ''koji su masovno kišili Daytonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4''.

"Izvršni odbor SNSD-a predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa kod ostalih potpisnica sporazuma - Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH kako bi tim načinom prestala s radom institucija visokog predstavnika", rekao je Kovačević.

Dodao je da SNSD neće podržati bilo kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni status RS.

Izvršni odbor je poručio u zaključcima da SNSD ostaje opredijeljen za europske integracije s tim da zbog europskog puta BiH nije spreman da žrtvuje interese Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close