Novi predsjedatelj

Dodik obećao da neće činiti štetu i otkrio kad bi mogao napustiti Predsjedništvo

''Ne želim činiti bilo kakvu štetu ili nešto što bi spriječilo bilo kojeg Bošnjaka ili Hrvata ili organizacijsku jedinicu u Federaciji BiH ili samu Federaciju da rade razvojne projekte'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2018. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine obavljat ću u skladu s Ustavom BiH i nemam namjeru činiti štetu bilo kome'', kazao je prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH u novom sazivu Milorad Dodik nakon što je položio svečanu zakletvu.

Na današnjoj inauguraciji tročlanog Predsjedništva, napomenuo je da je njegova matična baza Republika Srpska iz koje je izabran, ali je najavio da će s ostala dva člana državnog Predsjedništva raditi na očuvanju temeljnih načela Ustava BiH.

BiH se odmaknula od rata

''Ne želim činiti bilo kakvu štetu ili nešto što bi spriječilo bilo kojeg Bošnjaka ili Hrvata ili organizacijsku jedinicu u Federaciji BiH ili samu Federaciju da rade razvojne projekte. Želim da pokažemo suradnju koja se može pokazati kao djelotvorna'', rekao je.

Podsjetio je kako se BiH davno odmaknula od vremena kada su narodi ratovali, te smatra da je ovo prilika da se napravi demokratsko društvo koje bi moglo egzistirati vođeno politički izabranim predstavnicima naroda na demokratskim izborima.

Ipak, kaže, ima brojne primjedbe kako je u BiH radila međunarodna zajednica, prvenstveno Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH, koji je, tvrdi Dodik, derogirao Ustav i politički sustav BiH zbog čega smatra da je potrebno ponovno raspravljati o nekim odlukama i praviti nove kompromise.

Čim prije ukinuti OHR

''Rješenja donesena prije 15 ili 20 godina možda su odgovarala tom vremenu, ali rješenja koja mi danas moramo usvojiti moraju odgovarati ovom vremenu. Zalagat ću se za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH što je prije moguće'', najavio je Dodik u obraćanju.

Za njega uloga visokog predstavnika nije bila u interesu stabilnosti i dugoročnog razvoja BiH, dodajući da su mnoge odluke, a njih je bilo 540, sadržale nametnute zakone i intervencije na Ustav, na koje, smatra, visoki predstavnik nije imao pravo.

Mišljenja je da će biti dovoljno želje i volje da se napravi najbolje, kazavši da on to i želi, no tražit će adekvatan tretman Republike Srpske koju predstavlja kao i srpskog naroda gdje god da se nalazi.

Članstvo u EU treba biti cilj BiH

Istaknuo je da članstvo u Europskoj uniji treba biti cilj BiH, zbog čega će već na prvoj sljedećoj sjednici zatražiti da EU i njezine strukture što je prije moguće daju status kandidata za BiH kako bi se napravila nova dinamika u BiH i time razvijali bh. potencijali.

Najavio je kako će učiniti sve da odnosi BiH s Europskom unijom budu dobri, kao i sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Rusijom i Kinom, te drugim državama svijeta, no neće dozvoliti da se u njegovom uredu kreiraju odluke koje neko bude nametao.

Zalagat će se, kaže, i za odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, ocjenjujući da se sudska vlast mora vratiti narodima u BiH, i konstatirajući da je reforma pravosuđa koju je učinio OHR ranije bila neuspješna i donijela je korupciju kao i nefunkcionalnost i otuđeni sustav moći.

Dodik će otići bez zamaha?

''Ukoliko BiH ne bude pokazala novu dimenziju i zamah svoje mjesto ne vidim u Predsjedništvu BiH. Želim ovdje napraviti dogovor uz puno uvažavanje dva entiteta, tri naroda, zajedničkih institucija BiH i svih građana u BiH'', zaključio je Dodik u svom prvom obraćanju javnosti nakon preuzimanja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Tročlano Predsjedništvo u naredne četiri godine činit će Šefik Džaferović iz bošnjačkog, Željko Komšić iz hrvatskog i Dodik iz srpskog naroda, a članovi Predsjedništva BiH će se na poziciji predsjedavajućeg mijenjati svakih osam mjeseci, po principu rotacije.

Na Općim izborima član Predsjedništva BiH Džaferović je osvojio 212.581 glas ili 36,61 posto, Komšić je osvojio 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Dodik osvojio 368.210 glasova ili 53,88 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close