Novoizabrani član Predsjedništva BiH

Dodik položio zakletvu u NSRS-u: Moja politika se neće mijenjati, samo radno mjesto

Milorad Dodik bi trebao zakletvu položiti i sutra u Sarajevu zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva.
Vijesti / Politika | 19. 11. 2018. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SNSD / Polaganje zakletve

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik danas je položio svečanu zakletvu u parlamentu entiteta RS-a, a sutra bi to trebalo da uradi i u Sarajevu, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva.

Tko je Dodik

Milorad Dodik je rođen 12. ožujka 1959. godine u Banjoj Luci. U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjoj Luci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja s tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub neovisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik od osnivanja 1996. godine.

Dosad je bio laizaslanik u Narodnoj skupštini RS-a, te tri puta predsjednik Vlade RS-a i dva puta entiteta.

Status kandidata za BiH

Dodik je pozvao nadležne europske institucije da BiH bez odgađanja dodijeli status kandidata za članstvo u Europsku uniju, s kojom, kako kaže, RS želi da surađuje.

''Ali ne mogu da zahvalim EU koja je podržala nasilje visokih predstavnika u BiH'',dodao je Dodik u prvom obraćanju u Narodnoj skupštini RS-a, u kojoj je danas položio zakletvu.

Ne podržava ulazak BiH u NATO savez.

''Narodna skupština RS-a je izglasala rezoluciju o vojnoj neutralnosti i ona će mi biti moj putokaz u radu. RS se opredijelila za vojnu neutralnost i svako insistiranje na promjeni našeg stava u Predsjedništvu BiH neće imati podršku. Oružane snage BiH su skupa institucija. Predložit ću da se BiH demilitarizira ili da se Oružane snage značajno smanje'', rekao je on.

Zakon o Ustavnom sudu

Zalagat će se, tvrdi, za hitno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te neće odustati od redefiniranja Suda i Tužiteljstva BiH.

Aneks 4 bit će, kaže, osnovica njegovog rada na novoj funkciji, a učinit će sve da se poštuje i primjenjuje Ustav BiH.

U prvom obraćanju u entitetskom parlamentu BiH, Dodik je optužio visoke predstavnike u BiH da su u Vijeću sigurnosti UN-a uvijek napadali RS.

''Svaki dan opstanka visokih predstavnika u BiH je manje šanse da BiH profunkcionira. Zato potpisnice Aneksa 10 treba da se dogovore da se odbaci prisustvo visokog predstavnika, jer je nemoguće da BiH preživi s međunarodnom upravom'', rekao je Dodik.

Istaknuo je da će nastaviti raditi na očuvanju RS i dodao da se njegova politika neće mijenjati, već samo radno mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close