'Nisam ratni lider'

Dodik ima veliki plan: Nacrtao kartu nove države na Balkanu

Dodik je 2017. godine nacrtao mapu na kojoj su Srpska i Srbija jedna država. Tvrdi da će tako i biti jednog dana.
Vijesti / Politika | 07. 04. 2019. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Predsjedništva BiH i lider Srba u Bosni Milorad Dodik u ekskluzivnom intervjuu za Espreso komentirao je odnos sa Sarajevom, Beogradom, Dragičevićima i veleposlanicima koji dolaze u BIH.

Sarajevo

Na pitanje što se promijenilo u Sarajevu njegovim dolaskom Dodik je komentirao kako je on dobio najveći broj glasova od svih koji su u Predsjedništvu.

''Odnose smo promijenili i ova kriza se može tumačiti time da je to produkt straha prije svega bošnjačke elite koja ima tamo podobne Srbe. Odjednom, sad se suočavaju s ljudima koji nisu spremni tako raditi, jer imaju svoj stav'', rekao je Dodik.

Dotaknuo se veleposlanika koji uopće nisu važni kao prije. 

''Oni su odlučivali o svemu, skupe se veleposlanici zapadnih zemalja i onda odluče što treba učiniti i onda pritisnu. Ako nećete to da uradite visoki predsjednik vas smjeni. U tim okolnostima, mi smo preživjeli, jedan od ozbiljnih uspjehu politici koju ja osjećam je što smo u nemogućim uvjetima uspeli održati Republiku Srpsku.

Bošnjaci su zavađeni između sebe, a ne sa mnom

Osvrnuo se na mnoge neprijateljske stavove kada dolazi u Sarajevo.

''Ta priča o tome kako mi rušimo BiH, mila majko, mi smo mala maca, kako bi to narod rekao u odnosu na to kako je ruše Bošnjaci.  Zavađeni su između sebe, zakrvljeni došli su do patološke mržnje između sebe i oni nađu uvijek izlaz u tome da se okupe u mržnji prema Srbima. To je kod njih ključno pitanje. Za razliku od mene, ja nikoga od njih ne mrzim, ja ih gledam kao svoje političke konkurente i u značajnoj mjeri protivnike. Moja politika nije nametanje drugome svoju volju, kao što oni to rade. Moja politika je da pokušamo održati prije svega mir i stabilnost i to je primarno. Politički procesi moraju biti u tom smjeru. Ja nisam ratni lider, da sam to htio mogao sam biti u ratu'', rekao je Dodik.

Nadovezao se na rat za što je rekao da je bio političar u to vrijeme te imao skoro 30 godina.

''Bio sam oficir pješadije u rezervi Bileće i mogao sam da na kraju tog rata budem general. Eto nisam'', komentirao je.

Za slučaj Davida Dragičevića nije imao više komentara.

''Ja sam već više puta sve rekao oko toga, ako trebaš neke moje odgovore na to uzmi moje citate iz ranijeg perioda, tu se nije ništa promijenilo'', kazao je.

Veliki plan

Potvrdio je svoje izjave kako je Banja Luka okrenuta ka Beogradu.

''To samo govori da sam ja samo normalan čovjek. U što bi gledali? Majke ti. Da neće u Sarajevo? Ili u Zagreb? Mi smo ovdje Srbi, mi smo pripadnici jednog velikog naroda koji je prošao golgotu stradanja u Velikom ratu, u Drugom svjetskom ratu, pa i u ovom posljednjem ratu na ovim prostorima'', rekao je Dodik. 

Foto: espreso.rs / Dodik ima veliki plan: Nacrtao kartu nove države na Balkanu

Dodik je 2017. godine nacrtao mapu na kojoj su Srpska i Srbija jedna država. Tvrdi da će tako i biti jednog dana.

''Čekaj da pogledam da mi nešto ne podvališ, dobro biće to i ovdje malo od Crne Gore neće to ovako biti uvjek. To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Ja se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta kojeg treba povećati, ali znate nama često dođu i kažu: ''Znate ima složenih zemalja koje funkcioniraju''. Tada nam navedu primjer Austrije, Njemačke, naravno ne pričaju o Belgiji ili Bavarskoj. Bavarska ima svoje predstavništvo u Bruxellesu . S druge strane kada mi pokrenemo pitanje svoga predstavništva u Bruxellesu onda se digne galama. A zašto? Zašto mi ne bi bili dio jednog integriranog društva na ovom prostoru?

Kopirati
Drag cursor here to close