Kaže OK

Dodik otkrio kako Izetbegović razvlači vlast

Dodik kaže kako ne može shvatiti zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Vijeća ministara i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte u vlast ili formiranja Bh. bloka.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2019. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja u budućnosti ne mogu isključiti bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje neovisnosti Republike Srpske. Kako god to netko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno'', rekao je u intervjuu za BHRT predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Govorio je, između ostalog, i o zastojima u formiranju vlasti.

''Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u prosincu pokazali svijetu da smo završili Vijeće ministara, kao što je jednako loša da nakon pet mjeseci to nismo uradili'', rekao je.

Nemogućnost formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Dodik naziva uzurpacijom političkih prava. Kaže kako je prije nekoliko dana europski tajnik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske unije Johannes Hahn istaknuo kako ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

Dodik kaže kako ne može shvatiti zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Vijeća ministara i zbog čega se postavljaju pitanja poput ulaska Demokratske fronte u vlast ili formiranja Bh. bloka.

''Mi se dogovorimo sa Izetbegovićem koji pristane i kaže OK, ide predsjedavajući Srbin i tri ministarstva, ide tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsjedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo uredu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo ja i Čović, a on kaže 'moram da još vidim'. A onda nakon dan shvatimo, ulazi Željko Komšić i njegov DF. OK, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsjedavajućeg imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja da dovedem Marka Pavića. Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem 'šta je s njima, imaju i oni svoje zastupnike unutra''', rekao je Dodik.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija ''odavno dobila političke konotacije''.

''Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje suglasnost akata niže pravne snage s Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sustav. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je donio političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet Republike Srpske. Ranije je naložio da se promijeni grb, da se promijeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu se treba raspravljati'', smatra Dodik.

Ustavni sud BiH smatra ''odmetnutom strukturom koja isključivo radi pod motivacijom vanjskih inputa koje dobiva, prije svega od okruženja oko visokog predstavnika ili nekih moćnih veleposlanstava u BiH''.

Govoreći o slučaju navodnog vrbovanja selefija, rekao je kako je Predsjedništvo BiH dobilo informaciju o navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i konzula Hrvatske u BiH. Kaže kako je ponižavajuće što je Predsjedništvo moralo tražiti informaciju od ministra sigurnosti, ako je već država ugrožena.

''Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsjedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je povjerljivog karaktera. Tamo piše u fusnoti da ako iznesem taj sadržaj, da bih mogao biti ja taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda da kažem. Ja bih volio da nije povjerljivog karaktera i da se to raščisti. Ustvari, ja nisam ni vidio ništa povjerljivo. Pravi se mistifikacija. Ne treba to'', tvrdi Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close