Optimistično

Dobiva li BiH novi Izborni zakon ove godine?

I priča oko formiranja Federalne vlade mogla bi uskoro dobiti svoj epilog. Stoga bi novu izvršnu vlast u Federaciji mogli dobiti nakon više od 16 mjeseci od izbora.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2020. u 08:21 Bljesak.info
Izborni zakon moguće usaglasiti do kraja marta

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine sigurno će biti održani lokalni izbori u Mostaru, poručio je to lider HDZ BiH Dragan Čović, kazavši da bi do kraja trećeg mjeseca mogla biti kompletirana priča o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine, za kojeg je od ranije poznato da je kamen spoticanja u odnosima SDA i HDZ BiH, prenosi BHRT.

I priča oko formiranja Federalne vlade mogla bi uskoro dobiti svoj epilog. Stoga bi novu izvršnu vlast u Federaciji mogli dobiti nakon više od 16 mjeseci od izbora.

Optimistično kao i svaki put do sada samo s novim rokovima – Čović najavljuje rješenje kada je riječ o izmjenama izbornog zakona BiH. Poručuje da se pitanje izbora u Mostaru mora rješavati u paketu s Domom naroda Federacije i Predsjedništvom BiH.

''Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno'', kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-а BiH.

Iako se iz središnjice SDA nisu željeli oglašavati o izmjenama izbornog zakona. Priopćenjem gradski odbor ove stranke iz Mostara upozorava da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja.

 Izmjenama zakona podršku je pružio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

''Ako netko želi graditi BiH kao što želi politika Izetbegovića i međunarodne zajednice sa zapada na način da Hrvatima kažu, ne vi niste Hrvati, vi ste marginalizirana manjina onda to i nama šalje poruku: Mi podržavamo princip da se da Hrvatima, Srbima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike'', kazao je Dodik.

No sudeći po ranijim iskustvima i obećanjima naših političara – teško da će do bilo kakvih izmjena izbornog zakona i doći. Bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva Vehid Šehić poručuje da bi iako je praksa da se u izbornoj godini ne mijenja izborni zakon, trebalo učiniti sve da se zakon izmijeni barem u dijelu koji se odnosi na Mostar, jer su građani Mostara već 12 godina taoci političke neodgovornosti.

''No doći ćemo opet do jednog problema ne žele da se riješi pitanje izbora izaslanika u dom naroda Federacije ono na čemu bi ja inzistirao osim ovih izmijenja kad a je u pitanju grad Mostar uvedu se nove tehnologije biometrisjka identifikacija birača i skenere kako bi se vratilo povjerenje u izborni proces'', kazao je Šehić.

Intenzivno se radi i pregovara na reorganizaciji i formiranju Vlade Federacije i za 10 do 15 dana bit će iskristalizirani odnosi i u tom pogledu. Neka ministarstva će biti odvojena, neka spojena, a neka potpuno ukinuta poput ministarstva za obrazovanje i kulturu.

Bit će formirana i nova, a ideja je i da se manja ministarstva spoje u jednu cjelinu poput obrta i trgovine. Osim relaksiranih i optimističnih izjava, lijepo je biti političar u zemlji kojoj već 20 godina ne postoji politička odgovornost, dijalog i kompromis.

Kopirati
Drag cursor here to close