Dodik

'Deklaracija HNS-a je mogla biti žešća'

"Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno budu majorizirani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora je mogla biti žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata", rekao je Dodik
Vijesti / Politika | 29. 01. 2019. u 08:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.

"Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno budu majorizirani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora je mogla biti žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata", rekao je Dodik za RTRS. 

On je naveo da Srbi i Hrvati u BiH imaju pravo iznijeti stavove. 

"Neki kod nas iz opozicije govore da je HNS spomenuo Republiku Srpsku i separatizam. To nigdje nije spomenuto, jer je rečeno da postoji unitarizam i separatizam i da oni imaju neki srednji put, što tek treba da vidimo šta znači", dodao je Dodik. 

Borba sa iluzijom

On je konstatirao da su Srbi nezadovoljni u BiH, jer su Srpskoj otete brojne nadležnosti, te da je nadležnost BiH samo ono što je izričito dato Ustavom, odnosno samo devet funkcija. 

"A sada ih imamo u stvarnosti 85, od kojih je većina oteta Srpskoj. Jesmo li napravili bolje mjesto za život i uspješnije društvo? Nama je sve gore. Šta smo dobili svih godina, osim borbe sa iluzijom koja se zove BiH", rekao je Dodik. 

On je naveo da je BiH sve više podijeljeno društvo, te da o tome nitko ne želi razgovarati, podsjetivši da je neuvažavanje identiteta naroda u bivšoj Jugoslaviji izazvalo krvavi rat u toj zemlji.

"Moj primarni identitet je Srbin i Republika Srpska. Veoma držim do svog identiteta, do krsne slave, volim Novaka Đokovića, Srbiju... Zašto netko želi da se ja odreknem svog identiteta i postanem neki apstraktni građanin svijeta", rekao je Dodik. 

On je rekao da se pokazalo da nisu uspjele austrougarske težnje da na ovim prostorima Srbima nametnu demokraciju, saživot i takozvani "bosanski identitet", poručivši da srpski narod treba poznavati i izvlači pouke iz svoje povijesti. 

Dodik je napomenuo da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH, pa čak i dobronamjernu, jer nije prikladno da taj faktor odlučuje. 

"Srpska je ranije morala da trpi intervencionizam međunarodne zajednice. Danas to ne moramo. Nećemo prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH jer nije prikladno da oni ovdje odlučuju o bilo čemu", rekao je Dodik. 

On je ponovio da je veoma važno što su srpske stranke iskazale jedinstven stav kada je riječ o apelaciji SDA. 

Loša kalkulacija

"Raduje me činjenica da razlike, koje među nama postoje, nisu bile razlog da ne budemo jedinstveni i odgovorimo SDA. Samo jedinstveno djelovanje Srpske može ojačati našu poziciju", smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a. 

On je naglasio da predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokušava spriječiti formiranje zajedničkih institucija BiH, jer želi zadržati one koji su mu bili partneri u posljednje četiri godine i dovesti do jaza među onima koji su pobijedili na izborima i izbornim gubitnicima u Srpskoj. 

"Čujem da neki važni ljudi iz SDS-a i PDP-a pokušavaju razgovarati o formiranju vlasti na razini BiH i izboru Vijeća ministara. To je tehnički moguće, ali na taj način bi BiH tek bila dovedena u pitanje i to je loša kalkulacija. U Domu naroda parlamenta BiH su četiri izaslanika iz SNSD-a koji znaju šta da rade u ovom slučaju, kao i ja u Predsjedništvu BiH", rekao je Dodik. 

On je ponovio da SNSD sa SDA nikada nije dogovarao koaliciju, nego da se vlast na razini BiH mora konstituirati u skladu sa Ustavom. 

Kopirati
Drag cursor here to close