Nakon dugogodišnje majorizacije

Dodik podržava Deklaraciju HNS-a: Očekivao sam radikalnije stavove

Poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove, rekao je Dodik
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 17:53 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS), da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

"Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i, osobno mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove", rekao je Dodik.

Naglasio je i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

"S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njene teritorije nije i nikada neće biti moguća", naglasio je Dodik, priopćeno je iz ureda člana Predsjedništva BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjetio je da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguranju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriji Federacije BiH.

"Hrvati su po Daytonskom sporazumu bili ravnopravni s Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH", dodao je Dodik.

Inače, Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. siječnja, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su također komentirali deklaraciju HNS-a, govoreći kako je sramotna.

Komšić je rekao da u BiH ''izgleda imamo posla s ozbiljnijim fašizmom nego što smo i mislili'', dok je Džaferović rekao ''da je to civilizacijska sramota, ti ljudi moraju promijeniti svoje stavove i uskladiti ih sa onim što su civilizacijske tendencije". 

Podsjetimo,  Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćio je u nedjelju kako bi svi prije nego što prokomentiraju navode iz Deklaracije VIII. zasjedanje HNS-a koji se odnose na kvalifikaciju Udruženi zločinački pothvat iz presude "hrvatskoj šestorki", trebali pročitati što zaista u Deklaraciji piše.

Kopirati