Nakon dugogodišnje majorizacije

Dodik podržava Deklaraciju HNS-a: Očekivao sam radikalnije stavove

Poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove, rekao je Dodik
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 17:53 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS), da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

"Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikulira svoj legitiman politički stav i, osobno mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove", rekao je Dodik.

Naglasio je i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH.

"S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njene teritorije nije i nikada neće biti moguća", naglasio je Dodik, priopćeno je iz ureda člana Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da je Republika Srpska učinila mnogo na osiguranju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriji Federacije BiH.

"Hrvati su po Daytonskom sporazumu bili ravnopravni s Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizirani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH", dodao je Dodik.

Inače, Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. siječnja, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su također komentirali deklaraciju HNS-a, govoreći kako je sramotna.

Komšić je rekao da u BiH ''izgleda imamo posla s ozbiljnijim fašizmom nego što smo i mislili'', dok je Džaferović rekao ''da je to civilizacijska sramota, ti ljudi moraju promijeniti svoje stavove i uskladiti ih sa onim što su civilizacijske tendencije". 

Podsjetimo,  Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćio je u nedjelju kako bi svi prije nego što prokomentiraju navode iz Deklaracije VIII. zasjedanje HNS-a koji se odnose na kvalifikaciju Udruženi zločinački pothvat iz presude "hrvatskoj šestorki", trebali pročitati što zaista u Deklaraciji piše.

Kopirati
Drag cursor here to close