'Ozbiljnije nego je mislio'

Džaferović i Komšić komentiraju odluke HNS-a: ''Civilizacijska sramota''

I Željko Komšić je prokomentirao odluke HNS-a
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 15:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U BiH izgleda imamo posla s ozbiljnijim fašizmom nego što smo i mislili", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas u Sarajevu upitan u vezi s odlukom Hrvatskog narodnog sabora o odbacivanju kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu.

Odluku je prokomentirao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekavši novinarima da je to "civilizacijska sramota". 

''Nakon odluke Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pothvatu, veličati taj pothvat ovdje u BiH, koji je proizveo tolike žrtve i tolike zločine, je stvarno civilizacijska sramota. To ne treba nitko raditi. To nas, zapravo, udaljava od onoga što mi trebamo ovdje u BiH raditi', smatra Džaferović. 

Civilizacijska sramota

Valjda, dodaje on, presude Haškog tribunala, istina i pravda koju je utvrdio Haški tribunal, trebaju poslužiti kao osnova da se svi suoče sa istinom i da onda krenemo u dijalog i da rješavamo brojna pitanja koja trebamo rješavati u ovoj zemlji. 

''Postupak HNS-a nas udaljava od toga i to je civilizacijska sramota'', smatra Džaferović. 

Kaže da ti ljudi "moraju promijeniti svoje stavove i uskladiti ih sa onim što su civilizacijske tendencije". 

''Oni jednostavno moraju promijeniti svoje stavove, drugog puta nema. Dakle, oni svoje stavove moraju da primjere onome što mi zovemo civilizirano ponašanje u takvim situacijama. A civilizirano je osuditi udruženi zločinački pothvat, odati poštovanje žrtvama, a anticivilizacijski je veličati udruženi zločinački pothvat i na taj način vrijeđati žrtve tog udruženog zločinačkog pothvata'', smatra Džaferović.

Pročitajte deklaraciju

Podsjetimo,  Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćio je u nedjelju kako bi svi prije nego što prokomentiraju navode iz Deklaracije VIII. zasjedanje HNS-a koji se odnose na kvalifikaciju Udruženi zločinački pothvat iz presude "hrvatskoj šestorki", trebali pročitati što zaista u Deklaraciji piše.

"Stav HNS o UZP-u je više puta javno iznesen u brojnim reagiranjima i priopćenjima, tako da rečenica u Deklaraciji ne predstavlja ništa novo. Smatramo kako UZP predstavlja ideološki i politički konstrukt koji nema utemeljenje u međunarodnom pravu, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da se teza o UZP želi koristiti od strane velikog broja bošnjačkih političkih i medijskih galamdžija kao implikacija za kolektivnu krivnju hrvatskog naroda, HRHB i HVO-a", navodi se u HNS-ovom priopćenju. U Deklaraciji se, dodaje se u priopćenju, savjesno i odgovorno promišlja političku poziciju i budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini, i svakako nije dokument napisan za dnevno-političko manipuliranje.

Kopirati
Drag cursor here to close