Oglasio se na Bljesku

Damir Kajin komentira: Aluminij je kao Uljanik, zašto Hrvatska šuti

Hrvatski političar i bivši saborski zastupnik Damir Kajin na Facebook stranici Bljesak.info osvrnuo se na temu mostarskog Aluminija.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2019. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što je bio Uljanik za Pulu to je Aluminij, ne samo za Mostar već cijelu Hercegovinu. Hercegovina ne može živjeti samo od vjerskog turizma, doznaka iz inozemstva i invalidskih mirovina'', stoji u komentaru hrvatskog političara Damira Kajina na Facebook stranici Bljesak.info.

 Smatra da je žalosno da ponuda nije prihvaćena ako je samo cijena struje bila uvjet privatizacije.

''Zašto se Vlada Republike Hrvatske nije uključila i potražila neku opciju u pregovorima s Vladom Federacije BiH?'', pita se Kajin i dodaje:

''I ponovno se postavlja pitanje, zašto odnosi između Mostara i Sarajeva te Sarajeva i Zagreba za 900 radnika Aluminija moraju biti problem, a ne rješenje? Ako je tome tako, bojim se da se politika i ovoga puta prema narodu ponijela maćehinski'', zaključio je Kajin u komentaru na Facebook stranici Bljesak.info.

Inače, za četvrtak 11. srpnja u 11:30 sati, u Ulici kneza Domagoja u Mostaru planiran je mirni prosvjed radnika Aluminija na koji su pozvani i građani, a pola sata nakon toga održat će se sastanak predstavnika radnika Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Posrnuli gigant

Podsjećamo, u srijedu u 0:04 sati, posrnula mostarska kompanija Aluminij isključena je s napajanja električne energije i nastao je potpuni mrak čime je označen njezin kraj, a s ovakvim nekontroliranim gašenjem značajan dio pogona Elektrolize bit će zauvijek izgubljen za mogućnost eventualne obnove rada. Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize.

Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 milijuna eura za gašenje. Ponovno pokretanje, prema ovim izračunima, koštalo bi najmanje 25,6 milijuna dolara.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini i zapošljavao je oko 900 radnika, kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna maraka, oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče je bilo vezano uz ovu kompaniju. Ova je kompanija osnovana 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992. godine, da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine. 

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela. 

Kopirati
Drag cursor here to close