Traži se model

Džindić o Aluminiju: Stečaj nije prepreka novim kupcima

Vlada FBiH, prema njegovim riječima, ostaje na stanovištu da će tražiti nove strateške partnere i da će razgovarati s partnerima s kojima su do sada razgovarali.
Gospodarstvo / Industrija | 10. 07. 2019. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je, nakon što je sinoć nekoliko minuta poslije ponoći ugašen mostarski Aluminij, da je dobio obećanja od v.d. direktora Dražena Pandže da će danas službeno biti poslan zahtjev za stečaj.

"Proglašenje stečaja neće promijeniti odluke ili nakane potencijalnih investitora jer su oni upoznati sa stanjem u Aluminiju. Oni su bili upoznati sa situacijom. Mora se naći model koji će biti samoodrživ", kazao je Džindić, piše Klix.

Vlada FBiH, prema njegovim riječima, ostaje na stanovištu da će tražiti nove strateške partnere i da će razgovarati s partnerima s kojima su do sada razgovarali.

Naveo je, također, da je od v. d. Dražena Pandže dobio obećanje da će poslati kompletan zapisnik o proceduri gašenja.

"Vlada FBiH je prošle godine izdvojila pet milijuna za uvezivanje radnog staža. Pomoći ćemo radnicima, onima koji su ostvarili uslove da odu u penziju, da im se uveže radni staž", rekao je Džindić.

Napominje kako su definirani sljedeći koraci vezani za zaposlenike.

Video: Džindić: Vlada FBiH će se pobrinuti za radnike Aluminijuma

"Vlada FBiH ostaje uz radnike. Ispunit će ono što je obećala. Očekujemo informaciju. Na osnovu te informacije će vlada zauzeti daljnje korake", istaknuo je on, piše Klix.

Poručio je da Aluminij ima 300 milijuna KM duga Elektroprivredi HZHB.

"Ako krene stečaj, prema zakonu su jasno definirana pravila kako se to namiruje", zaključio je Džindić.

VTKBiH: Pronaći adekvatno rješenje za Aluminij

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) su, izražavajući veliku zabrinutost za Aluminij d.d. Mostar, uputili molbu svim relevantnim institucijama da ulože dodatne napore kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za trenutnu situaciju. 

VTKBiH je ukazao ne značaj poduzeća Aluminij čije poslovanje ima velik udio u vanjskotrgovinskoj razmjeni, kao i velik utjecaj na gospodarstvo u cjelini, u Bosni i Hercegovini i šire. 

''Uzimajući u obzir više od 900 zaposlenika unutar kompanije, vanjske suradnike s kojima godinama surađuju i čije poslovanje ovisi o poslovanju kompanije Aluminij, smatramo da je trenutačna situacija neprihvatljiva i nedopustiva te da će se negativno odraziti na sveukupno stanje u Bosni i Hercegovini, socijalno nezbrinjavanje, povećanje kamatnih bankovnih stopa, neisplatama vjerovnicima koji ovise od unaprijed zaključenih ugovora i drugo'', objavila je VTK BiH na svojoj službenoj stranici. 

Naglašavaju da se samo aktivnom ulogom svih sudionika počevši od Vlade FBiH, upravljačkih struktura Aluminija d.d. Mostar, te drugih koji su dosad imali poslovni senzibilitet spram kompanije, može doći do adekvatnih rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close