Iz Mostara u svijet

I Reuters objavio vijest o gašenju Aluminija

Jedina bosanskohercegovačka topionica aluminija zatvara se kako bi otišla u stečaj, vijest je na Reutersu
Vijesti / Flash | 10. 07. 2019. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Propast mostarskog Aluminija popratili su uglavnom mediji susjednih zemalja, a od značajnijih svjetskih medija hercegovačkom gigantu prostor je još posvetila agencija Reuters.

Jedina bosanskohercegovačka topionica aluminija zatvara se kako bi otišla u stečaj, vijest je na Reutersu.

Osim o gašenju kompanije pišu kako će njezino zatvaranje imati mali utjecaj na globalno tržište aluminija, ali veliki udarac za desetine lokalnih prerađivača metala u Bosni i Hrvatskoj. Posebno ističu kako je za BiH, osiromašenu nakon rata od 1992. do 1995., proizvodnja metala ključna i čini oko polovicu njenog izvoza.

O slomu Aluminija pisali su i hrvatski mediji.  Jutarnji list piše da je nekoliko minuta nakon ponoći mostarski Aluminij, "industrijski gigant i najveći izvoznik u BiH", ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Srbijanski Kurir objavio je vijest pod nazivom  Krah najvećeg izvoznika u BiH. Osim da je mostarskom Aluminiju isključena struja, Kurir piše kako Aluminij nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom koji iznosi oko 200 milijuna eura, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energij.

Surovo zatvoren još jedan ex-yu gigant: Ugasili struju, radnike rastjerala policija, obajvila je b92, navodeći da je odlukom koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža naložen početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

I crnogorski mediji su izvijestili o gašenju Aluminija. Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski Aluminij, izvijestila je RTVCG.

Kopirati
Drag cursor here to close