Uspostava vlasti

Čović i Izetbegović nakon sastanka: Ima kemije među strankama

Izetbegović je nakon sastanka poručio da se radilo na dogovoru uspostave vlasti u HNŽ-u.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2019. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Što se tiče uspostave vlasti, čini se da je došlo vrijeme da predstavnici dvije stranke u Mostaru sjednu i dogovore funkcioniranje toga što je dio izvršne vlasti. Po nekoj inerciji vjerojatno su imali jednu šutnju prateći što mi radimo na višim razinama", kazao je Dragan Čović nakon sastanka u utorak sa Bakirom Izetbegovićem, piše N1.

"Što se tiče Vlade FBiH također smo razgovarali kao potencijalni partner za buduću Vladu jer druge i ne vidimo, da predstavnici naših stranaka krenu u izgradnju jedne agende. Što se tiče Vijeća ministara BiH, jasno da nam treba treći partner i ostalo je da vidimo kako u našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući VM pripremi za Predsjedništvu jedan svoj istup kako bi ga mogli predložiti", dodao je.

Foto: Fena / Dragan Čović

Sastanak sa Dodikom u Mostaru trajao je 15 minuta, a Čović mu je tom prilikom prenio stavove HNS-a.

"Što se tiče gospodina Dodika i iznenadnog dolaska u Mostar, ne treba povezivati na bilo koji način s ovim što mi radimo. Sreli smo se 15 minuta, razgovarali. Na HNS-u smo rekli da moramo napraviti iskorak i zaokret i da sebi ne dozvolimo deset mjeseci sebi da čekamo. U tom smislu sam odgovorio i Dodiku. To je jedna od vrlo jasnih poruka kada je HNS u pitanju. Pokušajte naći primjer kada je hrvatska strana blokirala nešto na nekoj razini. Volio bih vidjeti primjer, sve ostalo su priče", smatra Čović, piše N1.

Foto: Fena / Bakir Izetbegović

Dodao je da se mora raditi na povjerenju.

"Mislim da ćemo morati raditi na povjerenju, jer smo pokazali da se ne funkcioniramo najbolje u krizama. Između HDZ-a i SDA ima kemije, između HDZ-a i SNSD-a ima kemije. Koga još tražiti, ne znam, ali da ne ulazim u kemijske odnose".

Izetbegović je nakon sastanka poručio da se radilo na dogovoru uspostave vlasti u HNŽ-u.

"Dogovorili smo se da ubrzamo proces formiranja vlasti u HNŽ-u. Bili smo na vezi sa našim ljudima tijekom današnjeg sastanka. Kada je u pitanju Vlada FBiH, naši predstavnici će krenuti u to da naprave novu strategiju", kazao je Bakir Izetbegović nakon sastanka Čovićem.

Video: Izetbegović i Čović najavili izradu programa o načinu rada buduće Vlade

"Kada je u pitanju VM BiH, pitao sam i gospodina Čovića na što će odnosi strategije okretanja lista. Po meni nema procesa, ima detalj. Detalj je vladavina ustava i zakona. Ako je gospodin Tegeltija spreman dostaviti jedan siže, mi možemo imenovati mandatara", kazao je Izetbegović i dodao "to je jedini uvjet SDA, ništa ispod i iznad toga. Mi ispod toga sići sigurno nećemo", navodi N1.

Čelnici su se usaglasili da premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) izrade daljni program reformi za novu Vladu FBiH, koja treba biti formirana.

Kopirati
Drag cursor here to close