O napadima i problemima

Bešlić najavio nove zračne veze: Problemima pristupamo konstruktivno i legalno

Kaže kako je stanje u gradskom proračunu dobro, ''posebno u pogledu raspodjele nenamjenskih sredstava''
Vijesti / Politika | 30. 10. 2017. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadam se da ćemo što prije nadvladati ovo apsurdno stanje'', rekao je u intervjuu za Dnevni avaz mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Kaže kako ''svim problemima pristupamo konstruktivno, legalno, demokratski, u duhu tolerancije i uvažavanja'', navodeći da ne stoje tvrdnje kritika u kojima se tvrdi kako u gradu skoro ništa ne funkcionira te da se u javnosti stvara dojam da gradska administracija ne želi rješavati probleme.

''Zapravo je situacija obrnuta'', kaže Bešlić za Avaz.

Kaže kako se nepostojanje Gradskog vijeća negativno odražava na rad gradskih javnih poduzeća, koja već godinama nisu održala sjednice skupština društava i donosila odluke o raspoređivanju dobiti ili o pokrivanju mogućih dugova.

''Nemjerljive štete nameće trenutni Statut nemogućnošću uspostavljanja djelotvornog mehanizma upravljanja javnim gradskim poduzećima te nizom drugih primjera i oblika, što se očituje u mnogim sferama društvenog života. U kakvom su stanju gradske firme i svi drugi gospodarski, kulturni i ostali gradski subjekti, moći će se utvrditi tek dolaskom novog Vijeća. Stoga se nadam, a to svi skupa osjećamo kao presudnu potrebu, da će se što prije nadvladati ovo apsurdno stanje i da se uskoro održati izbori u Mostaru'', rekao je Bešlić.

 


Kaže kako je stanje u gradskom proračunu dobro, ''posebno u pogledu raspodjele nenamjenskih sredstava''.

''Bez obzira na rebalans proračuna za 2017. godinu, koji je uzrokovan smanjenim prihodom od potopljenog zemljišta, i to zbog izuzetno sušnog perioda, funkcioniranje Grada ničim nije ugroženo, ali se nekoliko projekata prolongira za sljedeće proračunsko razdoblje. Nacrt proračuna za 2018. u završnoj je fazi i uskoro će biti dostupan javnosti'', rekao je Bešlić.

Istaknuo je kako će rješavanje statusa Grada Mostara biti istinski pokazatelj demokratskih vrijednosti.

''Prema svim demokratskim načelima, koja HDZ BiH zastupa, Grad Mostar bi valjalo urediti kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u BiH, odnosno kao i u drugim demokratskim višenacionalnim državama u Europi, tim više što smo na pragu ulaska u EU. Naravno, rješavanje tog pitanja podrazumijeva i dogovor o načinu izbora predstavnika u Gradsko vijeće Mostara, pri čemu dolazi do razilaženja u stavovima između HDZ BiH i SDA u pogledu načina izbora vijećnika u to tijelo. HDZ i SDA nisu jedine političke stranke u Parlamentu BiH koje odlučuju o Mostaru, što znači da ne stoji teza da je Mostar talac ovih stranaka'', rekao je Bešlić.


Kaže kako su pri kraju pregovori o povezivanju Mostara sa Stuttgartom i Kölnom, te alternativno s Düsseldorfom.

''Osim uspjeha s uspostavom letova Eurowingsa, pokušavamo dovesti u Mostar i druge avioprijevoznike. Veoma je izgledno da ćemo uspostaviti zračnu vezu prema Zagrebu putem Croatia Airlinesa, a nadam se da ćemo s Air Serbiom uspjeti doći do dogovora o povezivanju Mostara s Beogradom  te s Turkish Airlinesom o povezivanju s Istanbulom'', rekao je prvi čovjek Mostara.

Kaže kako dobra zračna povezanost i trenutna blizina autoceste jamče da će se u Mostar dolaziti brže, lakše, bez velikih zadržavanja na granici i bez putovanja koja traju danima,.

Time se, kaže Bešlić, potiču i strana ulaganja s mogućnošću proširivanja turističke ponude Hercegovine kao nove hit destinacije u Europi.

''Imamo sve veći broj hotela viših kategorija, a u narednoj godini očekujemo i otvorenje hotela Ruža", rekao je Bešlić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close