Nitko ništa

Aluminij na čekanju: Još se ne zna hoće li zasjesti HNS zbog gašenja tvrtke

Raguž, koji je pokretač inicijative uz čelnika Čapljinske neovisne stranke Mirka Vasilja, kaže kako još nemaju konkretan odgovor.
Vijesti / Politika | 03. 07. 2019. u 12:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije kasno. Dok god se Aluminij ne isključi s visoko-naponske mreže, nije kasno'', rekao je za Bljesak.info Slaven Raguž predsjednik HRS-a i član Predsjedništva HNS-a govoreći o pokretanju inicijative da se održi hitna sjednica Odjela za gospodarstvo HNS-a.

Raguž, koji je pokretač inicijative uz čelnika Čapljinske neovisne stranke Mirka Vasilja, kaže kako još nemaju konkretan odgovor.

''Liljana Lovrić (čelnica odjela za gospodarstvo HNS-a, op.a.) rekla je kako će nakon konstituiranja Odjela prva tema biti Aluminijski'', kaže Raguž.

Naveo je kako se u odgovoru koji je dobio navodi da je konstituiranje Odjela za gospodarstvo je u tijeku.

''Nakon konstituiranja će, na prvoj redovitoj sjednici, biti otvorena rasprava i o ovoj, dugogodišnjoj i gorućoj temi'', navela je Lovrić, predsjedateljica Odjela za gospodarstvo HNS-a.

Kontaktirali smo i Lovrić koja je rekla kako je zauzeta drugim poslovima, a da postoji inicijativa i da se o njoj govori, potvrdio nam je glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo.

''Postoji inicijativa da se održi sjednica Odbora za gospodarstvo  Hrvatskog narodnog sabora u BiH na temu Aluminija iako se HNS bavio tom temom na različitim razinama'', potvrdio je za Bljesak.info glavni tajnik HNS-a, ali nije mogao detaljizirati hoće li se i kad održati sjednica.

Raguž kaže kako su inicijativu pokrenuli u utorak nakon vijesti o najavljenom gašenju proizvodnje jer će to biti udar ne samo na gospodarstvo Hercegovine nego dovodi u opasnost sigurnosno i ekološki cijeli jug Hercegovine i neretvanski dio Hrvatske.

''Smatramo da je obaveza da se održi sjednica Odjela gdje bi se morali donijeti zaključci koji bi išli u smjeru rješenja problema Aluminijskog'', rekao je.

Kaže kako nema vremena čekati da se sjednica konstituira i da se trebaju izbjeći protokolarne zavrzlame.

''Sjednica se mora održati danas ili sutra i moraju se donijeti zaključci koji će biti obvezujući prema hrvatskim predstavnicima u Vlasti'', rekao je Raguž i dodao kako u njegovoj stranci smatraju odgovornom Vladu Federacije koja je vlasnik i kontrolira sve aspekte poslovanja mostarskog poduzeća.

Na pitanje što mogu hrvatski predstavnici učiniti sada kad je sve još jednom dovedeno na rub, Raguž kaže kako mogu vidjeti na koji način osigurati plaćanje duga kojeg Aluminij ima.

''Podržali su kreditiranje Bloka 7 pa je jedan član Doma naroda iz reda HDZ-a BiH izjavio kako je to protuusluga za Aluminijski. Nije koristio tu terminologiju ali se dalo zaključiti iz konteksta. Pa pitanje gdje je sad to. Imamo situaciju da naši zastupnici dižu ruke za financijsku konsolidaciju gubitaša po Bosni što je red veličina oko 290 milijuna KM na razini godine, au proteklom mandatu to je skoro milijardu maraka, pa da vidimo koliko je tih proračunskih stavki otišlo za konsolidacije poduzeća tamo gdje žive Hrvati. I, treća stvar da vidimo koju cijenu struje plaća Arcelor Mittal Zenica jer gospodin Novalić (Fadil, premijer federacije, op.a.) krije tu informaciju kao poslovnu tajnu. Kako je moguće da se zna koliku struju plaća Aluminij, a da je tajna Mittalova struja? Na koji način su vršeni pregovori za tu struju? Tu mogu djelovati hrvatski predstavnici u vladi F BiH'', rekao je Raguž.

Iako se nije želio javno oglašavati, direktor Aluminija Dražen Pandža, koji podnosi ostavku na tu dužnost, a koji je uputio pismo o gašenju pogona, rekao je za Faktor kako neke stvari trenutno su izvan objektivnih mogućnosti.-

''Na neke stvari više ne možemo utjecati i to mora netko drugi uraditi'', rekao je Pandža i dodao kako je strateški partner, švicarska kompanija Glencore izrazila spremnost da sudjeluje u privatizaciji, a preduvjet za ulazak je osiguravanje subvencionirane cijene električne energije.

''Očekujemo od Vlade FBIH i predstavnika mjerodavnih tijela odgovore. Ako to bude prihvatljivo, ići ćemo u tom smjeru, ako to ne bude prihvatljivo, Aluminij u subotu prestaje postojati'', ističe Pandža.

Kopirati
Drag cursor here to close