Nepravedna dodjela

Stipendije ministrove djece: Novac vraćen u proračun

Novac od državnih stipendija zbog nepravilne dodjele vraćen u proračun
Vijesti / Politika | 02. 11. 2017. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Novac od državnih stipendija zbog nepravilne dodjele vraćen u proračun

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u četvrtak popodne da je cjelokupni iznos isplaćenih stipendija studenata uplaćen u državni proračun, a kako su prije izvijestili mediji, riječ je o stipendijama za studente slabijega socijalno-ekonomskog statusa koje su dodijeljene djeci ministra jedne bosanskohercegovačke županije.

Podsjetila je kako je takva reakcija slijedila nakon mnogobrojnih medijskih upita vezanih uz isplatu stipendija za studente, a pogotovo nakon reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja kako će se cjelovita dokumentacija proslijediti Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje.

Ministrica je prije, zamoljena da komentira slučaj dodjeljivanja stipendija namijenjenih studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa djeci ministra jedne bosanskohercegovačke županije, rekla da je u tijeku provjera te da će, utvrdi li se da su se davali pogrešni i netočni podatci, sve biti prijavljeno mjerodavnim institucijama.

Podsjetimo, riječ je o troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinka Mihaljevića, objavio je ranije Žurnal.

Ministrica Divjak tada je podsjetila kako je riječ o natječaju od prošle godine, a ne o ovogodišnjem natječaju.

"Natječaj je tek sada otvoren i tu imamo bitno povećanje na deset tisuća stipendija koje su izuzetno važne za sve naše korisnike studente, znači za studente koji su lošijih socioekonomskih uvjeta", rekla je ministrica Divjak.

Nakon što su djeca ministra dobila stipendije za socijalno ugrožene studente, zatražena je ostavka ministra MUP-a.

''Od Predsjednika Vlade HBŽ tražimo da Ministra razriješi dužnosti jer je dotični Ministar svojim postupcima dobro pokazao kakav mu je moral i ne vjerujemo da će ostavku podnijeti sam'', priopćeno je danas iz HDZ 1990.

Podsjetimo, nakon što je Žurnal objavio da je troje djece ministra unutarnjih poslova Hercegbosanske županije, Darinka Mihaljevića, dobilo  stipendije za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj i sam ministar je to bez skrivanja potvrdio.'

'Hvala Bogu da jesu na listi'', rekao je Žurnalu ministar, a na pitanje kako su se našli na listi kao studenti slabijeg socio-ekonomskog stanja rekao je kako ''ne zna ništa o tome''te poručio novinarima da njega i njegovu obitelj ostave na miru.

Žurnal je naveo i  kako su ''u svojim aplikacijama za stipendiju mladi Mihaljevići naveli da su slabijeg imovinskog statusa i da primaju približno 900 KM mjesečno'', te da ''ministarska plaća od 2.950 maraka, naknade za rad u povjerenstvima, plaća supruge koja radi u Upravi za neizravno oporezivanje od 1.500 maraka – ukupno oko 4.500 maraka, nisu im bili dovoljni''.

Kopirati
Drag cursor here to close