OS BiH

Ugovor potpisan: BiH nabavlja četiri nova helikoptera Huey II

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u Sarajevu je potpisala ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2019. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u Sarajevu je potpisala ugovor o nabavci četiri helikoptera Huey II, američkog proizvođača Bell, za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II ukupne je vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 milijuna konvertibilnih maraka. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).  

Helikopter UH-1H-II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao ''Huey'') koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga. 

Video: The HUEY II promotivni spot

Svečanost potpisivanja održana je u Domu OS BiH u Sarajevu u prisutnosti najviših dužnosnika MO i OS BiH, američkog veleposlanstva u BiH i Stožera NATO-a u Sarajevu. Istaknuto je kako je ovaj projekt još jedan vrijedan iskaz konkretne i opsežne saradnje Bosne i Hercegovine sa Sjedinjenim Američkim Državama.

''Nabavka ovih helikoptera predstavlja najveći investicijski projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH, kako po iznosu financijskih sredstava tako i po učinku koji će imati na operativne kapacitete i sposobnosti OS BiH'', kazala je tim povodom ministrica obrane Marina Pendeš.

Najveći investicijski projekat od osnivanja Oružanih snaga BiH

''Ovo će nam dati više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, da damo svoj doprinos u projektima regionalne saradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima''.

''Realizacijom ovog projekta letačkim postrojbama Oružanih snaga BiH će biti omogućen adekvatan broj sati letenja. Time će svoju obučenost podići na viši nivo i stvoriti predispozicije da u skladu sa Zakonom o obrani BiH još bolje i spremnije izvršavaju svoje zadatke'', rekao je tim povodom načelnik Zajedničkog stožera OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Kako je istaknuo ''u procesu podmlađivanja pilotskog i zrakoplovno-tehničkog kadra bit će olakšan prijem i  prilagodba novih pripadnika Zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH, odnosno osigurana smjena generacija koja nas očekuje u narednom periodu''.

''Ova inicijativa je zajednički projekat Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Oružane snage Bosne i Hercegovine su uspješna priča, u koju vrijedi ulagati. One su primjer šta narodi Bosne i Hercegovine mogu postići kada su zajedno s pogledom u budućnost. One su dokaz da se svaki fening uložen u Oružane snage višestruko isplati i vraća radi budućnosti naroda Bosne i Hercegovine'', kazao je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.

Total Package Approach

Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu ''pristupa sveukupnim paketom'' (Total Package Approach), koji za spomenuti iznos podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti i osigurava: isporuku četiri helikoptera Bell Huey II; preobuku pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, isporuku rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje; isporuku alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera u I i II stupanj održavanja; isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuku tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje u I i II stupnja.

Vijeće ministara BiH je na 37. sjednici održanoj 30. prosinca 2015. godine usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unapređenja operativnosti helikoptera OS BiH sa periodom realizacije od 2016. do 2025. godine. Na 125. sjednici održanoj 22. prosinca 2017. godine, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH te na osnovu ove odluke osigurano je 6,200.000 KM.

Dodatnih 1,300.000 KM osigurano je prestrukturiranjem odobrenih proračunskih sredstava u 2018. godini na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, koja je donesena na 163. sjednici održanoj 27. prosinca 2018. godine pod nazivom ''Odluka o izmjeni odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za MO i OS BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close