Suradnja

Pentagon će darivati helikoptere Bosni i Hercegovini?

''Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlantskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama'', kazali su iz Pentagona.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2019. u 10:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tijekom boravka u Sjedinjenim Državama ovog tjedna, nakon susreta u State Departmentu, bio i gost Pentagona, gdje se sastao s Jamesom Andresonom, vršiteljem dužnosti podsekretara američkog ministarstva obrane za razvoj obrambene politike.

U izjavu za Glas Amerike potpukovnica Carla Gleason, iz ureda Pentagona za javnost, kazala je da se posjet predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa.

''Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlantskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i suradnje u polju sigurnosti. To uključuje i partnerstvo Oružanih snaga BiH s Nacionalnom gardom Marylanda, što opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere i slično'', kazala je Gleason.

Naglasila je interes američke strane da se nastavi puno partnerstvo s BiH, u mnogim oblicima.

''Postoji utvrđeni proces za vojnu potporu i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoć i prodaja mora proći kroz naš Kongres. Mi smatramo da je sigurnost u toj cijeloj regiji izuzetno važna'', ocijenila je.

 

''Svakako smatramo da je Bosna i Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko četiri i po godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma, a ta će se suradnja i nastaviti'',  zaključila je Gleason u izjavi za Glas Amerike.

Kopirati
Drag cursor here to close