Vrijeme je

Oružane snage BiH nabavljaju nove helikoptere

Oružane snage pojačavaju zračnu flotu.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2019. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš potpisat će ugovor o nabavi novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Svečanosti potpisivanja ugovora, koja će se održati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu nazočit će visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, kao i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, najavljeno je iz Ministarstva obrane.

Bit će održan i sastanak ministrice obrane BiH Marine Pendeš i veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona te videoprezentacija novog helikoptera.

Foto: Ilustracija / Američka je vojska UH-1H Huey koristila u vijetnamskom ratu 

Što BiH nabavlja

Bit će nabavljeni helikopteri UH-1H Huey iz viškova američke vojske koji će naknadno biti dovedeni na nivo Huey II koji predstavlja opremanje starih UH-1H dinamičkim elementima modela Bell 212.

Takvo rješenje je u namijenjeno za države sa skromnijim vojnim proračunom i/ili za one koje žele da maksimalno iskoriste resurse ovog tipa helikoptera. Na Huey II se između ostalog, umjesto motora T53-L-13 maksimalne snage 1.044 kW (1.400 KS) ugrađuje motor T53-L-703 maksimalne snage 1.342 kW (1.800 KS).

Razmišljalo se i o kupovini novih letjelica ali je nakon analize ponuda za europski Erbas H145 i američki Bell Huey II, Ministarstvo obrane predložilo da se uzme američki helikopter. Maksimalna nosivost UH-1H-II je 13 ljudi ili 2.210 kg tereta. Nosivost vanjskog tereta iznosi 2.268 kg. Maksimalna brzina krstarenja je 196 km/h, a dolet 455 km.

Nabavkom dva helikoptera Huey II neće se riješiti pitanje modernizacije vojne BiH avijacije pošto je za period od 2017. do 2027. predviđena nabavka čak 8 srednjih transportnih i 15 lakih višenamjenskih helikoptera. Vijeće ministara je još prosinca 2015. odobrilo malo preko 169 milijuna dolara za nabavku nove i remont i modernizaciju postojeće tehnike. Međutim, uslijed nedostatka novca, realizacija čitavog programa znatno kasni.

Oružane snage BiH na papiru posjeduju 4 helikoptera Mi-8MTV-1, 8 Mi-8T, 13 UH-1H Huey i 13 Gazela od kojih 7 lakih borbenih GAMA i 6 u osnovnoj verziji.

Svi ovi helikopteri raspoređeni su u 1. squadronu u Banjaluci i 2. squadronu u Rajlovcu. U prošloj godini je, prema izvještaju o radu Ministarstva obrane, operativnost ovih letjelica bila samo 15,79 procenata. Održavanje je, zbog starosti flote (primera radi helikopteri UH-1H su stariji od 50 godina), veoma kompleksan zadatak.

Kopirati
Drag cursor here to close