Izvještaj

Što je radila Civilna zaštita Grada Mostara za vrijeme prvog vala pandemije

Grad Mostar i gradska civilna zaštita, većinu mjera koje su naredili građanima su prepisivali, verikalno navode, od županijske, federalne i državne razine.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2020. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je cijeli svijet zadesila pošast koja stane u čajnu žličicu, nije poštedjela ni grad Mostar. Svaka država i svaki grad se nosio s ovom krizom na svoj način, posebno prateći što će reći Svjetska zdravstvena organizacija, te su države i gradovi mjere prepisivali i prilagođavali.

Nedovoljno informacija o novom virusu i sveopća panika i prvi smrtni slučaj koji je 'ušao' u bolnicu,  Mostarce i Mostarke je usmjerio na poslušnost i poštivanje donesenih mjera. Ulice su bile puste, a građani su čekajući u redovima za ulazak u trgovinu strogo poštovali nošenje maski, rukavica, a bočica dezinfekcijskog sredstva postala je neizostavan 'modni dodatak'.

Grad Mostar i gradska civilna zaštita, većinu mjera koje su naredili građanima su prepisivali, verikalno navode, od županijske, federalne i državne razine.

Što je Civilna zaštita Grada Mostara sve uradila za vrijeme prvog vala pandemije provjerili smo u njihovom službenom izvještaju.

''Kao odgovor na moguću opasnost od pojave koronavirusa na prostoru HNŽ-a, dana 4. veljače 2020. godine ustrojen je Krizni stožer Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a, utemeljen sukladno odredbama članka 187. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH'', navodi se na početku izvještaja, gdje ističu da je 12. ožujka, prekinuta nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama. Tada je prekinu je rad dječjih vrtića.

Prekid održavanja događaja...

Prekinuto je održavanje svih kulturnih i sportskih događaja, a građanstvo je pozvano striktno se pridržavati svih preporuka i mjera Kriznoga stožera Federalnog ministartva zdravstv, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a kao i ZJZ FBiH i ZJZ HNŽ-a.

''Građanstvo je pozvano izbjegavati nepotrebna kretanja po svim mjestima javnoga okupljanja, a menadžentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u HNŽ-u naloženo je da zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu.

Građanstvu je preporučeno ne putovati izvan BiH, osobito u zemlje pogođene koronavirusom. Vlada Federacije BiH, dana 16. 3. 2020. godine, donosi odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH.

Vijeće ministara BiH, dana 17.3. 2020, donosi Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH. Vlada HNŽ-a na sjednici održanoj dana 17.03.2020 godine na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite, donosi Odluku o proglašenju NEPOGODE uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19 na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Preuzimanje funkcije upravljanja

Dana 17.03.2020 na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Mostara, Gradonačelnik grada Mostara je donio Odluku broj: 02-46/3/2020 o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području grada Mostara'', navodi se u izvještaju Civilne zaštite Grada Mostara, koja je kako navode sukladno članku 108. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća preuzela funkciju upravljanja akcijama zaštite i spašavanja stanovništva s područja Grada Mostara. A sve, kako se navodi, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa i stvaranja uvjeta u cilju pružanja adekvatnemedicinske pomoći osobama koje su oboljele od koronavirusa.

Sukladno članku 187. Zakona o zdravstvenoj zaštiti imenovani Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a (imenovan 04.02.2020. godine), djeluje do momenta proglašenja stanja prirodne i druge nesreće, stoji u izvještaju, kada ulogu upravljanja akcijama zaštite i spašavanja preuzima Gradski stožer civilne zaštite, što znači da sve zdravstvene ustanove koje su u sustavu Grada Mostara, tj. Domovi zdravlja i svi zdravstveni radnici Domova zdravlja su dužni izvršavati zapovjedi Gradskog stožera civilne zaštite.

''Od momenta proglašenja stanja nesreće urokovane pojavom koronavirusa, Gradski stožer civilne zaštite svoju funkciju upravljanja akcijama zaštite i spašavanja ostvaruje neprekidno i postupa  sukladno Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća.

S ciljem praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, u svakodnevni rad Gradskog stožera civilne zaštite uključuju se predstavnici Domova zdravlja, Komunalnih poduzeća, Vodovoda, Crvenog križa, Vatrogasaca, elektroprivreda, Veterinarske službe, načelnici Odjela u Gradu Mostaru'', navodi se u izvještaju.

Također, navode da je u 24-satnu funkciju borbe protiv pandemije stavljen Operativni centar CZ-a sa cjelokupnim odsjekom koji broji ukupno 7 djelatnika, gdje je ustrojen rad sa glasnogovornikom Stožera Civilne zaštite gosp. Miroslavorn Landekom koji je, kako stoji u izvještaju, svakodnevno u svako doba dana i noći surađivao s novinarima objavljivao Zapovijedi i sve u vezi sa pandernijom Corona virusom, iako ga građani nisu imali priliku vidjeti na malim ekranima, kako službeno ispred Grada Mostara pojašnjava odluke na dnevnim konferencijama za medije Županijskog civilnog stožera.

Vetikalne mjere i zapovijedi

U izvještaju također stoji, kako gradski stožer civilne zaštite donosi niz zapovijedi, mjera i preporuka kojima se nameće niz obveza i smjernica za ponašanje građana dok traje pandemija koronavirusa.

''Slijedeći zapovijedi, mjere i preporuke s vertikalne razine (Federalni stožer, Županijski Stožer civilne zaštite) rad i aktivnosti zabranjeni su svim subjektima kao i na razini FBiH, uveden je i policijski sat, s tim da je HNŽ/, tj Stožer Civilne zaŠtite 1-1 HNŽ donio zapovijed uoči Uskrsa, o zabrani napuštanje mjesta prebivanja žiteljima s prostora Županije - Grada Mostara.

Ta je mjera, u vremenu izrazite prijetnje širenja zaraze s prostora Čitluka (nakon stavljanja pod nadzor dotadašnjih klastera Mostaru i Konjicu), izazvala veliki trud i rad odsjeka zaštite i načelnika Odjela jer je u tri dana izdano 1.1.00 potvrda u čemu su pomogli i djelatnici Odjela za organizaciju pravne poslove opću upravu CZ i vatrogastvo'', stoji u izvještaju.

Najteža situacija je, kažu u izvještaju, nastala upravo od momenta kad je Županijski Stožer izdao Zapovijed o zabrani kretanja van ove Županije i van mjesta boravka.

Usijanje situacije zbog zabrane kretanja

Taj dan je, kažu u izvještaju, doveo do usijanja situacije gdje su građani bili ogorčeni zbog načina na koji se to desilo.

''To popodne do kasno u noć pozivi su stalno pristizali i našli smo se u vrlo neugodnoj situaciji pošto je u toj zapovjedi navedeno da će gradska civilna zaštita izdavati potvrde o kretanju. Da bi sutradan u jutarnjim satima situacija eskalirala zbog dolaska velikog broja nezadovoljnih građana pred prostorije civilne zaštite u S. Logoru, tako da je morala intervenirati i policija'', navodi se u izvještaju.

Kad je Gradski Stožer donio odluku da se izdaju potvrde o kretanju van Županije i van mjesta boravka sve poslove oko distribucije istih odrađen tako da je Civilna zaštita Grada Mostara svaki dan angažirala dva do tri djelatnika na ovim aktivnostima.

Dostavljanje zaštitnih sredstava

''Svakodnevno smo dostavljali zaštitna sredstva (maske, rukavice, zaštitna oddijela, tečna sredstva za dezinfekciju, pumpe, šatore, krevete, ćebad, jastuke, naprtnjače i drugo), što iz našeg magacina a i od dobavljača onima kojima je to proritetno trebalo, a to su domovi zdravlja, komunalna poduzeća, vatrogasci, domovi starih itd'', navode u izvještaju, gdje ih je pored ovog vala pandemije zadesio i veliki požar na području Ruišta kad smo morali tražiti i pomoć Oružanih snaga na gašenju istog.

''Temeljem uputa predstavnika iz navedenih nadležnih tijela i institucija, a polazeći i od donesenih zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite, Županijskog Stožera civilne zaštite (sukladno važećim zakonskim propisima radi se o jedinstvenom sustavu zaštite i spašavanja na razini Federacije BiH, što znači da sve zapovijedi moraju biti usklađene od Federacije BiH do jedinica lokalne samouprave) Gradski stožer civilne zaštite donosi niz zapovijedi kojima obvezuje građane, nadležna tijela, gospodarske subjekte i druge pravne subjekte, da sve svoje aktivnosti usklade novonastaloj situaciji i poduzimaju određene mjere čija će realizacija dovesti do smanjenja širenja pandemije izazvane koronavirusom a samim tim i stavljanjem po nadzor i kontrolu iste na prostoru Grada Mostara, navode u izvještaju.

Shodno navedenom Stožer donosi zapovijedi, zaključke i preporuke kojima se nameće niz obveza, mjera, uputa što raditi i kao se ponašati dok traje pandeniija koronavirusa u Gradu Mostaru.
 
Tada su zapovjedili otkazivanje svih javnih skupova i drugih oblika okupljanja sukladno propisima o javnom okupljanju, kao i prekid pružanja usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorani, picerije, slastičarnice, svi oblici fast-food) od čega su izuzeti usluge proizvodnje, prodaje i dostave hrane i higijenskih potrepština, rad pučkih kuhinja, pekarnica, proizvodnja i posluživanje hrane za goste, hotela, uz obvezno poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

S radom prestaju...

Zapovjedili su i prekid rada u svim ugostiteljskim objektima tipa kafića, gostionica, barova, pabova, klubova, pivnica, vinoteka, diskoteka, noćnih Idubova, kasina, nargila barova... kao i prekid rada svadbenih salona.

Tada su zapovjedili i da se pokopni obredi organiziraju isključivo za članove uže obitelji, bez organiziranja ispraćaja pokojnika ispred mrtvačnica.

''Zapovijeda se prekid rada sportskih kladionica, frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, fitnes centara i teretana, dječjih igraonica, javnih bazena i kupališta, športskih i rekreacijskih središta, masažnih salona i vježbaonica, svih oblika, tržnih centara, kino-dvorana, kazališta, muzeja, galerija, suvenirnica, knjižnica i čitaonica'', navodi se u izvještaju.

Tada su naredili i da su objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, obavlja dostava hrane, marketi, supermarketi, pekarnice, ljekarne i veledrogerije, benzinske crpke, te tržnice i pučke kuhinje, kao i svi objekti koji pružaju usluge po principu šaltera (naplatne službe javnih poduzeća, matični uredi, sudski uredi, porezne uprave, poslovnice zavoda, bankovni i poštanski uredi), dužni su organizirati radno vrijeme kao i dosad, uz obvezno osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških miera.

Zabranile su se i posjete svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite, (prije svega centrima i ustanovama za skrb o starim i nemoćnim osobama, centrima i ustanovama za skrb o djeci bez roditeljskoga staranja, kao i domovima za socijalno-zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba), kao i  posjeti i izlasci svim štićenicima kazneno-popravnih zavoda.

Tada su , kako navode, prekinute i otkazane sve turističke aktivnosti te se obvezuju turističke agencije i zajednice da svoj rad usklade s ovom Zapovjedi.

Snažne preporuke i pojačane dezinfekcije

Tada je 'snažno preporučeno' starijim od 70 godina života da ne izlaze bespotrebno na javna mjesta i da ne koriste javni prijevoz.

''Snažno se preporuča poštivanje izdanih preporuka od strane najviših autoriteta vjerskih zajednica u svezi s okupljanjem u vjerskim objektima na službama/obredima. Zapovijeda se pojačana dezinfekcija zdravstvenih i poslovnih površina, sanitetskih vozila svih sredstava javnog prijevoza, potom dizala, stubiŠta, rukohvata, rampi za invalide... Zapovijeda se mobilizacija svih resursa i nužnog uvođenja radne obveze u svim subjektima iza sve struke za koje se procjeni da su neophodni za borbu protiv širenja zaraze koronavirusa'', navodi se u izvještaju-

Tada je Civilna zaštita Grada Mostara zapovjedila da se organizira rad od kuće u javnom sektoru, gdje je god to moguće, i svođenje boravka djelatnika na radnim mjestima na najmanju moguću mjeru s naglaskom na odgojno-obrazovani sustav.

Na raspolaganju i u svakom trenutku dostupni

Nakon toga, Stožer civilne zaštite Grada Mostara zajedno sa svim njihovim resursima stavlja se  potpuno i bezuvjetno na raspolaganje Županijskom stožeru civilne zaštite.

''Zapovijeda se svim subjektima, ustanovama i institucijama odnosno svim javnim i privatnim pravnim subjektima u Gradu Mostaru da u svakom trenutku moraju biti dostupni i na raspolaganju kako za pomoć tako davanje svih zatraženih informacija Općinskom stožeru civilne zaštite.

Telefonski brojevi operativnog centra civilne zaštite (558-253) na raspolaganju je 24 sata dnevno. U slučaju sumnje na izloženost zarazi, ili razvoja simptoma (vrućica, kašalj i stezanje u prsima), obvezno se javiti obiteljskom liječniku koji će izdati rješenje o kućnoj samoizolaciji ili bolničkoj izolaciji, ovisno o svakom pojedinačnom slučaju. Osobe za koje se izda takvo rješenje zakonski su zaštićene kod poslodavaca u smislu opravdanog izoStanka s posla'', navodi se u izvještaju, gdje kažu da se zapovijeda strogo pridržavanje rješenja o samoizolaciji.

''Zapovijeda se svim pravnim subjektima s područja Grada Mostara, koji nastavljaju s radom u vremenu dok je na snazi Odluka o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa broj: 02-46/3/2020 od 17.03.2020. godine, da poduzmu sve mjere i aktivnosti u cilju suzbiojanja šurenja zarazne bolesti koronavirusa, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća (Službene novine Federacije BiH'' broj: 39/03, 22/06I 43/10), kao što su:
 
Zapovijeda se obustava javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Grada Mostara. Iz zapovjedi izuzima se registrirani taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obvezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge'', navodi se u izvještaju CZ grada Mostara.

Obustava rada u djelatnosti trgovine

Tada se zapovjedila i obustava rada u djelatnosti trgovine na području Grada Mostara. Iz ove zapovijedi izuzeti su:

  • trgovine prehrambenih proizvoda,
  • prodavaonice higijenskih proizvoda,
  • ribarnice,
  • ljekarne,
  • specijalizirane prodavaonice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme,
  • poljoprivredne ljekarne,
  • benzinske crpke,
  • kiosci,
  • pekare,
  • kemijske čistionice,
  • specijalizirane prodavaonice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala,
  • specijalizirane prodavaonice dječje opreme,
  • prodavaonice hrane za životinje,
  • prodavaonice građevinskog, vodovodnog i elektro materijala,
  • logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda,
  • veledrogerije

Tada je obustavljen rad otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Gradskom stožeru civilne zaštite, tada je bilo zapovjeđeno, da osigura trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite.

Zabrana kretanja

''Zapovijeda se zabrana kretanja osobama mladim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Grada Mostara'', navodi se u izvještaju.

Domovima Zdravlja Grada Mostara koje provode zdravstvenu zaštitu na području Grada Mostara, zapovjeđeno, da pripreme i stave u funkciju sve raspoložive kapacitete za prijem oboljelih od COVID 19 u skladu s potrebama.

Banjama i lječilištima zapovjeđeno je tada da pružaju usluge fizikalne terapije pacijentima koji su zatečeni u lječilištima do kraja tretmana i osiguraju usluge prehrane, te im se zapovijeda obustava prijema novih pacijenata.

''Zapovijeda se zabrana kretanja više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 2 metra na području Grada Mostara. Zapovijeda se vozačima na području Grada Mostara da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska, rukavice naočale)'', navodi se u izvještaju urađenog.

Zapovjeđena je i zabrana kretanja građana na području Grada Mostara od 18.00 do 5.00 sati. Iz ove zapovijedi izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Grada Mostara , kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Taksi vozačima na području Grada Mostara tada je zapovjeđeno, da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača.  

''Zapovijeda se zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Grada Mostara (osim onkološkim i drugim težim bolesnicima kojima je potrebita redovna medicinska terapija u zdravstvenim ustanovama).

Smještajni kapaciteti i mobilni timovi

Domovima zdravlja zapovjeđeno je da odrede smještajne kapacitete za lakše i srednje teške oboljele od koronavirusa (COVID 19) u suradnji s Gradskim strukturama. Smještajne kapacitete odrediti prema broju stanovnika, može biti jedan ili više objekata (hotel, motel, i sl.)

Mobilnim timovima koji su se stavili na raspolaganje Gradskim/gradskim stožerima civilne zaštite, zapovjeđeno je da za pomoć starijim osobama od 65 godina,  u suradnji sa gradskim stožerom civilne zaštite, organiziraju svoj rad pružanja pomoći (podizanje novca s banke, podizanje mirovine, kupovanje artikala za svakodnevnu uporabu hrana, sredstva za higijenu i dr.).

''Preporučuje se Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije -PU Mostar da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji pored prekršajnih mjera koriste i odredbe kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i kaznene odgovornosti za kaznena djela protiv zdravlja ljudi, sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti (članak 225, 226, 240, 358 i 359 Krivičnog zakona Federacije BiH)'', navodi se u izvještaju, gdje se napominje da se obustavljaju posjete i izlasci svih migranta u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru, na području Grada Mostara

''Zabranjuje se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području Grada Mostara. Zapovijeda se domovima zdravlja da organiziraju pružanje hitnih stomatoloških usluga građana.

Kontakti, samoizolacije...

Zapovijeda se Odjelu za organizaciju pravne poslove opću upravu CZ i vatrogastvo da odmah ustroje mobilne timove matičnih ureda u gradu i odmah javno objave njihove kontakte kako bi, po pozivima osoba starijih od 65 godina života kojima je onemogućeno kretanje, išli na kućne adrese i izdavali potrebne pomoći. Zapovjed se izdaje u svrhu omogućavanja starijim osobama da mogu  opunomoćiti mlađe članove obitelji za rješavanje svakodnevnih životnih potreba (podizanje novca s banke, podizanje mirovine, preuzimanje poštanskih paketa, stoji u izvještaju.

Tada je preporučeno, svim ukućanima koji su obitelji imali zaraženog, a bili su u samoizolaciji 14 dana, da izolaciju produže za dodatni period od 14 dana.

Svim poslodavcima u javnom i privatnom sektoru, kao i privatnim tvrtkama preporučeno je, da gdje je god to moguće, rad organiziraju sa minimalnim brojem ljudi (po mogućnosti 1 osoba u uredu).

''Preporuka svim pravnim i fizičkim osobama koje nisu obvezne i nisu uključene u rad u uvjetima proglašenja nepogode da ograniče međugradsko i međumjesno kretanje osim u nužnim slučajevima. Preporuča se vlasnicima prijevozničkih tvrtki kao i privatnim prijevoznicima da svoj rad, a koji je u ovoj situaciji zbog opskrbe potrebnim namirnicama i drugim neophodnim sredstvima bitan, organiziraju se na način da vozačima između i nakon vožnji, omoguće da odmah ne idu u krug obitelji, nego da borave u samoizolaciji'', stoji u ivzještaju, gdje su preporučili i izdavanje dozvola za kretanje u vrijeme policijskog sata da dozvole izdaju isključivo onim osobama koje su neophodne za njihov rad i funkcioniranje.

Na test prije zatvora

Policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a - PU Mostar i službenicima sudbene policije Hercegovačko-neretvanske županije, preporučeno je, da osobe koje su lišili slobode zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ili su lišeni slobode po zapovijedi nadležnog suda, prije dovođenja u prostorije policijskog tijela, odnosno sudske policije, tužilaštva ili suda prvenstveno sprovedu u najbližu zdravstvenu ustanovu radi obavijanja trijažnog pregleda.

''Zapovijeda se službenicima sudbene policije da prije dovođenja osobe lišene slobode u pritvorske prostorije kazneno popravnog zavoda, pravodobno obavijeste nadležni kazneno popravni zavod koji je dužan pripremiti prostor za izolaciju osobe lišene slobode od drugih osoba i poduzeti druge mjere za primopredaju osoba sa ciljem zaštite zaposlenih i drugih osoba'', navodi se.

Odgađanje nastave, ribolovne sezone...

Izvođenje nastave, naveli su, u svim obrazovnim ustanovama na području Grada Mostara, odgođeno je od 01.04. 2020.godine, do daljnjeg. A ni dan danas, kao što možemo vidjeti, nastava nije vraćena u okvire normalnog i kvalitetnog obrazovanja, te se često prebacuje na 'online nastavu'.

Izuzetak zabrane kretanja soba starijih od 65 godina bili su pčelari upisani u Registar pčelara i pčelinjaka, te im je omogućeno kretanje tijekom dana kako bi mogli obilaziti svoje pčelinjake i raditi na njima. Do daljnjeg je bila odgođena i ribolovna sezona.

''Zapovijeda se zabrana kretanja građana na području Grada Mostara van mjesta prebivališta, s ciljem ograničavanja civilnog prometa između općine/grada unutar HNŽ. Kretanje van mjesta prebivališta građanima omogućiti samo uz posjedovanje propusnice izdate od strane Gradskog stožera civilne zaštite'', navode.

Tada se od Domova zdravlja na području Grada Mostara tražilo da pristupe obveznom testiranju na COVID19 zaposlenog osoblja, koji rade u domovima za stare osobe i domovima za nezbrinutu djecu koji su na prostoru Grada Mostara.

Zabrane kretanja po danima

''Zabranjeno je i kretanje osobama starijim od 65 godina na području Grada Mostara, osim ponedjeljkom, srijedom i petkom kada je dozvoljeno kretanje u periodu od 09:00 do 13:00 sati.

Osobama starijim od 65 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta.

Zapovijeda se osobama mladim od 18 godina zabrana kretanja na području Grada Mostara, osim utorkom, četvrtkom i subotom kada je dozvoljeno kretanje u trajanju od 14.00 do 20.00 sati. Osobama mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta.

Zabranjuje se kretanje na području Grada Mostara u vremenu od 22:00 sata do 05:00 sati'', navodi se u izvještaju.

Svi pravni subjekti na području Grada Mostara, stoji u izvještaju, kojima je do dana donošenja ove zapovjedi dozvoljen rad, mogu svoje radno vrijeme prilagoditi radnom vremenu koje je bilo prije proglašenja nesreče u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dozvole za rad

''Dozvoljava rad ugostiteljskih objekata, javnog linijskog i van linijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu i rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Vrtići u Hercegovačko-neretvanskoj županiji mogu početi sa radom onog trenutka kada u cijelosti ispune sve mjere i preduvjete koje će na temelju epidemiološke procjene donijeti Zavod za javno zdravstvo HNŽ'', navodi se u izvještaju.

U izvještaju su posebno naglasili da su zapovijedi donesene 20. i 22. 03.2020. godine a odnose se na zabranu kretanja osobama mlađim od 18 godina starijim od 65 godina na području Grada Mostara i zabrana kretanja građana na području Grada Mostara od 18:00 do 5:00 sati i zapovijed donesena 09.04. 2020.godine i 10.10.2020. godine a tiču se zabrane kretanja građana na području Grada Mostara van mjesta prebivališta; izazvale niz reakcija u javnosti.

''U Odsjek civilne zaštite dnevno je dolazilo na desetine i stotine pozva građana i samih građana koji su tražili upute kako postupati u novonastaloj situaciji, kada moraju izvršavati određene obveze, koje su im onemogućene provođenjem navedenih zapovijedi.

Negodovanje javnosti

Zapovijed o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Grada Mostara i zapovijed o zabrani kretanja građana na području HNŽ od 18:00 do 5:00 sati tkz. policijski sat, donesene su temeljem Zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite, i županijskog Stožera Civilne zaštite, a ovaj stožer poduzeo je sve aktivnosti da u suradnji sa struktirama Gradskog stožera civilne zaštite osigura provedbu ovih Zapovijedi (reguliran način izdavanja potvrda o kretanju građana, te izdavanje potvrda - 1100 potvrda je izdano, donesena obrazloženja zapovijedi kako bi se osiguralo kretanje građana kojima je potrebito pružanje neophodne medicinske pomoći, pružanje neophodne skrbi i itd.)'', navodi se u izvještaju .

U izvještaju je istaknuto da je iz naprijed navedenog bitno zaključiti da je sukladno zakonskim propisima stručne i operativne poslove za Gradski Stožer u cijelosti pripremao, radio i provodio Gradski stožer sa djelatnicima i odsjeka civilne zaštite, pa tako i za vrijeme ove pandemije izazvane koronavirusom svi djelatnici ovog odsjeka su radili kontinuirano, odgovorno i predano svaki dan u tjednu i 24 sata, kako bi na vrijeme bile pripremljene sve aktivnosti nabavke roba, opremanje svih institucija, provođenje zapovjedi Stožera, koordinirani rad svih uključenih u zajedničkoj borbi protiv COVID-19, kao i pravovremeno odgovaranje na upite pravnih subjekata i građana.

Zahvale

''U ovaj odsjek dnevno je, mimo poziva u operativni centar civilne zašite, stizalo i na stotine telefonskih poziva, a na e-mail adresu je na par stotina upita vezanih za provođenje i realizaciju zapovijedi stožera, a iz odsjeka CZ su odgovorili na sve zaprimljene upite što usmeno što pismeno, a što govori o radu i poduzetim aktivnostima Stožera CZ sa djelatnicima odsjeka CZ'', navodi se u izvještaju gdje su na kraju uputili velike zahvale za uspješan rad.

''Velike zahvale upućujemo na uspješnoj i velikoj borbi, radu zalaganju protiv ove Pandemije uzrokovane COVID-19: Djelatnicima Odsjeka civilne zaštite, Vatrogascima, svim Gradskim odjelima, komunalnim poduzećima, Domovima zdravlja, Crvenom križu, volonterima, pripadnicima PU Mostar, i svim ostalim, a posebice svim odgovornim građanima i pučanstvu Grada Mostara bez čije samoodgovornosti i poštivanja propisanih mjera ne bi postigli ovu briljantnu pobjedu i stavili pod nadzor COVID-19'', stoji u službenom izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close