Načelnik Stožera

Ćubela: Odluke Stožera CZ HNŽ-a zakonski su utemeljene i opravdane

On je ustvrdio kako su sve donesene odluke zakonski utemeljene te su polučile dobre rezultate na terenu.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2020. u 16:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu apelacije Hrvatske republikanske stranke (HRS) Ustavnom sudu FBiH vezano za zabranu kretanja građana Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izvan mjesta prebivališta, načelnik Stožera civilne zaštite HNŽ-a Eugen Ćubela izjavio je kako se Stožer očitovao u zakonskom roku te je dodao kako očekuje da će Ustavni sud odbaciti apelaciju.

- U petak smo primili dopis Ustavnog suda FBiH u kojem je zatraženo da se u roku od tri dana, praktično preko vikenda, očitujemo o apelaciji koju je HRS uputio vezano za zabranu kretanja građana HNŽ-a izvan mjesta prebivališta, i jučer smo u zadanom roku uputili naše očitovanje. Uvjereni smo u to kako će činjenice koje smo iznijeli, razlozi i zakonska utemeljenost svih zapovijedi Stožera civilne zaštite HNŽ-a, pa tako i zapovijed o zabrani kretanja izvan mjesta prebivališta, biti prepoznati i prihvaćeni - kazao je u izjavi za Fenu Ćubela.

On je ustvrdio kako su sve donesene odluke zakonski utemeljene te su polučile dobre rezultate na terenu.

- Iako sam uvjeren kako će apelacija biti odbačena, moram izraziti čuđenje činjenicom da su neke političke opcije izabrale upravo našu županiju kao poligon za pokušaj samopromoviranja i to za vrijeme krize kakva je ova pandemije. Postupak pred Ustavnim sudom pokreće se, nimalo slučajno, upravo protiv HNŽ-a unatoč činjenici kako su brojne županije, federalna razina, te Republika Srpska, donijele veći broj zapovijedi vezane za ograničavanje kretanja građana - dodao je Ćubela.

Podsjetimo, Hrvatska republikanska stranka prizivom Ustavnom sudu zatražila je ukidanje protuzakonite zabrane kretanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Upozorili su kako Županijski stožeri nemaju nikakve ovlasti donositi zapovijedi, osobito pozivajući se na irelevantne propise, koje, napomenuli su, i pogrešno primjenjuje te zatražili su da Ustavni sud utvrdi kako su povrijeđena prava građana HNŽ-a te obustavi zabranu kretanja građana na području HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close