Hrvatska - kolateralna žrtva

SOA nije potvrdila Mektićeve optužbe

Hrvatska je kolateralna žrtva odnosa unutar sigurnosnog sustava BiH, rekao je hrvatski ministar Ranko Ostojić
Vijesti / Flash | 15. 03. 2019. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija  / 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost RH Ranko Ostojić rekao je u petak da je od SOA-e dobio kvalitetno izvješće u kojem SOA "nije potvrdila da su se dogodile stvari za koje je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio Hrvatsku", a to je da su hrvatski obavještajci regrutirali državljane BiH kako bi podmetnuli oružje u islamske vjerske objekte u njihovoj zemlji.

 "Očito smo kolateralna žrtva odnosa unutar sigurnosnog sustava BiH", dodao je Ostojić.

Argumentirano odgovorili na optužbe

Mektić je pred Tužiteljstvom BiH, za koje je rekao da mu ne vjeruje, ostao pri svojim izjavama, a Ostojić je istaknuo i da on ostaje pri svojim.

 "Mogu potvrditi da sam promptno zaprimio izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije, vrlo argumentirano. To ću podijeliti s članicama i članovima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. O detaljima izvješća ne mogu govoriti. Argumentirano su odgovorili na sve iznesene optužbe, a to što netko ne vjeruje ni u institucije vlastite države, onda misli da mu to dozvoljava da blati drugu državu", rekao je Ostojić.

 Nije htio špekulirati treba li Mektića sankcionirati pokaže li se da nije istina ono što govori.

 "To je stvar BiH, oni neka rješavaju taj problem. Što se tiče Hrvatske, sigurno je da situacija u kojoj vas optuže bez dokaza i argumenata, zahtijeva promptnu reakciju. Ja sam zadovoljan time što sam dobio vrlo argumentiran i kvalitetan odgovor SOA-e u kojem nije potvrđeno da su se dogodile stvari za koje je Mektić optužio Hrvatsku", istaknuo je Ostojić.

Neozbiljan dužnosnik

Napomenuo je da će idući tjedan na sjednici Odbora čelnici svih obavještajnih službi podnositi izvješća pa će svi članovi Odbora biti u prilici razgovarati s njima i pitati ih što god žele.

 "Hrvatska je dio EU-a i u situaciji u kojoj bi se dokazalo istinitim da potiče ili pomaže terorizam, bila bi vrlo opasna i za EU, a vjerojatno bismo dobili i sankcije od EU-a. Ovdje je evidentno da bez dokaza (...) i ne prvi put dobivamo istu situaciju od iste osobe, što je vrlo neozbiljno za jednog visokog dužnosnika. To se očito koristi za unutarpolitičke odnose u BiH", odgovorio je Ostojić na pitanje može li ovo imati implikacija na međunarodni položaj Hrvatske, javila je Hina.

 "Bez argumenata i dokaza optuživati susjednu državu, to se ne radi. U ovom trenutku se ne može definirati tko je sigurnosni sustav same BiH, to je očito podijeljeno, a mi smo očito kolateralna žrtva tih odnosa unutar sigurnosnog sustava BiH. Nadam se da nikome neće pasti na pamet da taj način radi iz Hrvatske prema BiH. Imali smo nekih takvih naznaka, što nije dobro i nije dobro za dobrosusjedske odnose, a stabilnost BiH je važna Hrvatskoj", zaključio je Ostojić.

Plenković ponovio da su besmislene optužbe iz BiH o naoružavanju islamista

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je optužbu iz BiH da su hrvatske obavještajne službe naoružavale radikalne islamiste u toj zemlji ocijenio manipulativnom tezom, insinuacijom i besmislicom, a ocijenio je i da nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notu. 

 Plenković je reagirao na optužbu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) pokušala vrbovati bosanskohercegovačke državljane koji imaju veze sa selefijskim pokretom da u Hrvatskoj kupe oružje i transportiraju ga u medžlis kod Doboja. 

 "Stvari treba nazvati svojim imenom, ponavljam - Hrvatska je odgovorna država, članica NATO-a, EU i surađuje u pitanjima borbe protiv terorizma s brojnim međunarodnim forumima. Tu suradnju vode nadležna tijela pri čemu jednu od ključnih uloga ima SOA. Ta agencija surađuje sa službama i drugih, a naročito nama susjednih zemalja. Prema tome, insinuirati i plasirati nekakve manipulativne teze o tome kako bi SOA i hrvatski diplomatski predstavnici u BiH sudjelovali u naoružavanju radikalnih elemenata jednostavno je besmislena", rekao je premijer. 

 Kazao je i kako smatra da u tom slučaju nije bilo potrebe da BiH Hrvatskoj uputi prosvjednu notu, javlja Hina. 

 Premijer je komentirao i kako je ta optužba bila plasirana uoči njegova posjeta Neumu gdje je sudjelovao na skupu na temu Europski ustav za BiH kazavši da kada "dođe na teritorij BiH uvijek se nešto ekstra događa", a dao i je komentar na pitanje novinara ima li to veze i sa skretanjem pažnje s nedavnog četničkog postrojavanja u Višegradu. 

 "Što se tiče postrojavanja četničkog pokreta od prije nekoliko dana, ja sam ga jučer vrlo jasno osudio. Mislim da je to krajnje neprihvatljivo, da je sve to suprotno onome što bi tri jednakopravna i konstituivna naroda u BiH trebala raditi za funkcionalnost zemlje, suživot, pomirbu i zacjeljivanje rana", rekao je Plenković.

Kopirati
Drag cursor here to close