Obavještajci, oružje i selefije: Vrlo kreativna manipulacija

Obavještajci, oružje i selefije: Vrlo kreativna manipulacija

Vijesti / Politika | 14. 03. 2019. u 12:56 Bljesak.info / R.I.

''Moram priznati da je riječ o jednoj vrlo kreativnoj manipulaciji'', rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković o navodima portala Žurnal i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti hrvatskih obavještajaca u naoružavanje selefija u BiH.

Rekao je kako je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i da smatra da je BiH partner u toj borbi.

''To je jednostavno besmislica koju u potpunosti odbacujem. Sva naša suradnja koja postoji s tijelima u BiH koja se bave ovom temom je redovita i koliko znam naša agencija je tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku'', rekao je Plenković i također odbio navode o involviranju hrvatskih diplomata u ova djelovanja.

''To je još veći nonsens'', rekao je Planković.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio je navode da su visokopozicionirani kadrovi HDZ-a BiH umiješani u aktivnosti o kojima govore Žurnal i Mektić.

''Ne čudi me čak da to ide preko institucija BiH kad se nalazimo u stanju u kojem jesmo. Skrećemo pozornost s ključnih tema i problema u BiH. Napad prevazilazi čak i ono što se očekivalo od tih ljudi. I jučer smo imali izvrnutu vrijednost da smo u HDZ-u odbili osuditi okupljanje četničko u Višegradu'', rekao je Čović.

Naime, hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija ''kao neistinite i zlonamjerne'' odbacila je navode da je pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.


''Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.  Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere'', navodi se u priopćenju.

Istodobno, objavljeno je kako je u Tužiteljstvu BiH formiran predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Također, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome što se zapravo dogodilo.

''Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahtijevat će reakciju BiH'', izjavio je Džaferović te pojasnio da će tražiti odluku Predsjedništva da Ministarstvo sigurnosti BiH dostavi informaciju, jer je to institucionalni način.

 

Kopirati