Obavještajci, oružje i selefije: Vrlo kreativna manipulacija

Obavještajci, oružje i selefije: Vrlo kreativna manipulacija

Vijesti / Politika | 14. 03. 2019. u 12:56 Bljesak.info / R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moram priznati da je riječ o jednoj vrlo kreativnoj manipulaciji'', rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković o navodima portala Žurnal i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o navodnoj umiješanosti hrvatskih obavještajaca u naoružavanje selefija u BiH.

Rekao je kako je Hrvatska zemlja koja se bori protiv terorizma i da smatra da je BiH partner u toj borbi.

''To je jednostavno besmislica koju u potpunosti odbacujem. Sva naša suradnja koja postoji s tijelima u BiH koja se bave ovom temom je redovita i koliko znam naša agencija je tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku'', rekao je Plenković i također odbio navode o involviranju hrvatskih diplomata u ova djelovanja.

''To je još veći nonsens'', rekao je Planković.

I čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio je navode da su visokopozicionirani kadrovi HDZ-a BiH umiješani u aktivnosti o kojima govore Žurnal i Mektić.

''Ne čudi me čak da to ide preko institucija BiH kad se nalazimo u stanju u kojem jesmo. Skrećemo pozornost s ključnih tema i problema u BiH. Napad prevazilazi čak i ono što se očekivalo od tih ljudi. I jučer smo imali izvrnutu vrijednost da smo u HDZ-u odbili osuditi okupljanje četničko u Višegradu'', rekao je Čović.

Naime, hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija ''kao neistinite i zlonamjerne'' odbacila je navode da je pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini, čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma.


''Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.  Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere'', navodi se u priopćenju.

Istodobno, objavljeno je kako je u Tužiteljstvu BiH formiran predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Također, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome što se zapravo dogodilo.

''Ako se potvrde navodi iz medija, onda je to vrlo teška stvar i zahtijevat će reakciju BiH'', izjavio je Džaferović te pojasnio da će tražiti odluku Predsjedništva da Ministarstvo sigurnosti BiH dostavi informaciju, jer je to institucionalni način.

 

Kopirati
Drag cursor here to close