U fokusu

SIPA dobija jedinicu za obračun s terorizmom

Navedeno je to u Prednacrtu programa rada SIPA za 2022. godinu, koji je u procesu konzultacija.
Vijesti / Flash | 02. 08. 2021. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) planira iduće godine osnivanje posebne osnovne organizacijske jedinice - Sektora za borbu protiv terorizma. Navedeno je to u Prednacrtu programa rada SIPA za 2022. godinu, koji je u procesu konzultacija, prenose Nezavisne novine.

Sudeći prema najavama, pošast zvana terorizam će u idućoj godini i te kako biti u fokusu rada ove agencije.

Istraga

"Kontinuirano će se pratiti i istraživati aktivnosti pojedinaca, grupa, organizacija i institucija koje se bave poticanjem, financiranjem, planiranjem ili na neki drugi način pomaganjem terorizma", naveli su iz SIPA.

Kako dodaju, pratit će se i istraživati financijski tokovi i transakcije putem kojih se pruža materijalna i druga podrška terorističkim organizacijama.

"Posebno će se istraživati aktivnosti pojedinih poduzeća, humanitarnih organizacija, udruženja i drugih pravnih subjekata za koje postoji sumnja da se mogu dovesti u vezu s financiranjem terorističkih aktivnosti", ističe se u Prednacrtu programa rada SIPA za 2022. godinu.

Osim toga, iz SIPA najavljuju da će biti nastavljene aktivnosti na predmetima koji se odnose na pojedince i organizacije koji ispoljavaju bilo kakav vid ekstremizma i radikalizma.

"Poduzimat će se preventivne i represivne mjere s ciljem sprečavanja nasilnog radikalizma, ekstremizma i terorizma", istaknuli su iz SIPA.

Dodaju da su preventivne aktivnosti Agencije usmjerene prema osobama koja su najviše izložena riziku, gdje spada mlađa populacija.

Iste mjere odnose se i na osobe koja se već nalaze u početnoj fazi radikalizacije, kako bi se spriječila dalja radikalizacija i eventualno regrutiranje od strane terorističkih organizacija ili osobe koja su već imala određene kontakte s tim organizacijama.

"Represivne mjere Agencije usmjerene su u pravcu identificiranje osoba koja organiziraju i planiraju, odnosno osobe koja sudjeluju ili su sudjelovale u izvršenju djela nasilnog radikalizma i ekstremizma ili terorizma, prikupljanju dokaza i njihovog kaznenog gonjenja za počinjena kaznena djela, a sve s ciljem otklanjanja društvene opasnosti i stvaranja sigurnosnog ambijenta za život građana BiH", istaknuli su iz SIPA.

Ilegalna trgovina

Dodaju i da će se nastaviti aktivnosti na predmetima koji se odnose na problematiku ilegalne trgovine oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene, s težištem na predmete koji se mogu koristiti u terorističke svrhe.

"Jedan od prioriteta u 2022. godini bit će i rad na predmetima koji se odnose na kaznena djela pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti", navodi se u dokumentu SIPA.

Iz SIPA su službeno potvrdili da je i prijedlogom novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji SIPA, a koji je u fazi izrade, predviđeno između ostalog i osnivanje nove osnovne organizacijske jedinice - Sektora za borbu protiv terorizma.

"Prioritet u radu nove organizacijske jedinice u sastavu SIPA bit će borba protiv svih oblika terorizma i ekstremizma, odnosno prikupljanje informacija, sprečavanje, otkrivanje i istrage kaznenih djela terorizma, kao i kaznenih djela nedozvoljene trgovine nuklearnim materijalima i kemijsko-biološkim oružjem, izučavanje stanja i pojavnih oblika kriminala u ovoj oblasti, planiranje i izvođenje policijskih aktivnosti u rješavanju najsloženijih predmeta iz ove oblasti i drugo", potvrdila je za "Nezavisne novine" Jelena Miovčić, glasnogovornik SIPA.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, kaže da treba pozdraviti napore koje čini BiH, a u ovom slučaju SIPA, po pitanju dodatnog jačanja u vezi sa borbom protiv terorizma.

"Ima tu prostora, posebno kada je riječ o unapređenju razmjene informacija, koja je ključ za borbu protiv terorizma, pogotovo praćenja povratnika sa stranih ratišta", rekao je Kržalić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, sigurno će biti dosta potrebe za rad i kada je riječ o jačanju kontrole granice BiH, posebno u svjetlu eurointegracija.

"Tako će i ti standardi nametati jedan novi pristup po pitanju razmjene informacija i jačanja granica BiH", naglasio je Kržalić.

Osim toga, kako je dodao, u fokusu bi trebalo da bude i sprečavanje radikalizacije na internetu.

"Internetska komunikacija je olakšala mobilizaciju ljudi za strana ratišta. Ona teroristima omogućava prekograničnu komunikaciju, ali i porast terorističke propagande i svakako širenje ekstremizma", istaknuo je Kržalić.

Dakle, kako je zaključio, postoji niz područja u kakvim nova jedinica SIPA može da bude operativna i da ima rezultate, gdje spada i sprečavanje financiranja terorizma, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close