Nakon privremene mjere suda

Sindikati o prekidu štrajka: To je sve blef pred izbore

Štrajk zdravstvenih djelatnika prekinut na tri dana
Vijesti / Flash | 15. 12. 2020. u 13:51 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jutros u osam sati prekinut je štrajk zbog privremene mjere Općinskog suda Mostar kojim je naložio sindikatu da obustavi štrajk i dan je rok sindikatu od tri dana da dostavi dokaze da je štrajk proveden  odnosno organiziran u skladu sa zakonom'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ.

Pojašnjava da je Vlada HNŽ-a, odnosno ministar zdravstva podnio sudu akt u kome traži da se  podnese privremena mjera,  jer je po njihovom mišljenju sindikat organizirao štrajk protuzakonito.

Naš pravni tim već je uputio Općinskom sudu Mostar odgovor na to i već je dao konkretne dokaze.

''To je blef, igra Vlade da se pred izbore zaustavi štrajk zdravstvenih radnika, međutim mi smo dostavili dokumente i nastavit ćemo štrajkat'', rekao je Vuković, ističući da Vlada i ministar sindikate svake sekunde mogu pozvati na pregovore.

''Svake sekunde nas mogu pozvati na razgovor i dogovor i da se potpiše kolektivni ugovor, a nikako kao i do sada ucjenjivački s aktima koje moramo bjanko potpisati, a koji su nepovoljni za sindikat, pa onda tek da pregovaramo'',rekao je Vuković.

Sa štrajkom nastavljaju čim Sud odobri.

''U ovom trenutku Sud je dao rok od tri dana, onda će zakazati raspravu. Čim zakažu raspravu mi vjerujemo da će u ocjeni dokaza sud postupiti pravilno i sukladno zakonu, te da će donijeti povoljnu odluku za sindikat i odobriti nam. Odmah stupa štrajk na snagu, nadamo se najboljem Suda u Mostaru'', rekao je Vuković.

Podcrtao je da je jako bitno da su prozvali predsjednika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Zijada Latifovića.

''Federalni sindikat je obećao, a do sada, nije dao javnu medijsku podršku i nije došao u Mostar dati podršku ispred zgrade vlade HNŽ-a našim članovima i sindikatima'', rekao je Vuković.

Valja podsjetiti da je jutros Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije BiH (KZTFBiH) poslala priopćenje za medije u kojem podržava Odluku o stupanju u generalni štrajk uposlenika u zdravstvu HNK/Ž, a koji je započeo 10.12.2020.godine.

Vuković je u izjavi za Bljesak, također podsjetio da su tri liječnika u borbi za mjesta gradonačelnika za Grad Mostar, te da im do sada nijedan nije dao direktnu podršku.

''Nijedan nije, iz političkih razloga, još uvijek dao podršku'', rekao je Vuković.

Valja podsjetiti da je u međuvremenu i Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a.

Vuković je komentirajući odluku rekao kako ova presuda došla u pravim trenutku.

''Svi pokušaji Kordića da uguši sindikat; pozivanje ljudi da istupe iz sindikata, traženje veza da se taj sindikat u Ministarstvu uprave izgazi, sve su učinili… Međutim pravni tim sindikata je reagirao prema Kantonalnom sudu Mostar, rekavši da su nezakonite radnje i odnijeli su privremenu mjeru obustave izvršenja takvog rješenja da se gasi sindikat koji radi u punom kapacitetu'', kazao je Vuković, dodajući da ovakav pritisak na sindikaliste nikada nije viđen.

''Zora Rukelj je predsjednica, naš sindikat i dalje radi, i kritičko mišljenje prema direktorima prije izbora neće se isključiti'', rekao je Vuković.

Kopirati
Drag cursor here to close