KZTFBiH

KZTFBiH: Podrška generalnom štrajku radnika u zdravstvu HNK/Ž

Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije BiH (KZTFBiH) podržava Odluku o stupanju u generalni štrajk uposlenika u zdravstvu HNK/Ž, a koji je započeo 10.12.2020.godine.
Gospodarstvo / Posao | 15. 12. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Pogoršani uvjeti rada zdravstvenih profesionalaca 

Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije BiH (KZTFBiH) podržava Odluku o stupanju u generalni štrajk uposlenika u zdravstvu HNK/Ž, a koji je započeo 10.12.2020.godine.

KZTFBiH u svojstvu komore iz oblasti zdravstva na nivou FBiH, pažljivo prati i analizira situaciju u zdravstvu na nivou F BiH ali i pojedinačnim kantonima, vodi dijalog s nadležnima, ukazuje na moguće greške i predlaže određene aktivnosti i mjere, uz pomoć kojih bi se zdravstvena zaštita zaista približila okvirima kojima će uskoro EU uvjetovati državu BiH. Ipak, naglašavamo da je nažalost, većina te komunikacije isključivo jednostrana, navode u priopćenju za javnost.

Stava su da nadležni, tijekom kreiranja i implementacije odluka od interesa za zdravstvo na nivou F BiH ali i pojedinačnih kantona, nisu na vrijeme ili nisu nikako savjetovali struku, neovisno o profilu i stupnju obrazovanja kojoj ona pripada, te da su dugoročno praćeno, negativni rezultati takvih poteza jasno vidljivi ''na terenu''.

Osim činjenice da se dogodilo nezakonito razdvajanje koeficijenata u HNK/Ž ali i drugim kantonima, zdravstvo u cijeloj FBiH, većinski promatrano, obavlja svoju djelatnost suočavajući se s drugim profesionalnim i organizacijskim problemima, kao što je nepostojanje vremenskih i normativa po profilu, loše definiranih ugovornih odnosa između poslodavaca javnog zdravstva i financijera. Sve nabrojano, pogoršava uvjete rada u kojima zdravstveni profesionalci svih profila i stupnja obrazovanja u javnom zdravstvu, rade za plaću koja je u nedostatku boljeg termina, žalosna, navode iz KZTFBiH.

Cijeneći navedeno, KZTFBiH u potpunosti prepoznaje legalnost i legitimnost zahtjeva organizatora generalnog štrajka koji su unutar HNK/Ž, organizatori iz naslova započeli 10.12.2020.godine, podržavajući svoje članstvo, organizatore i sve ostale radnike u zdravstvu, neovisno o stručnom zvanju i stupnju obrazovanja unutar medicinske i nemedicinske struke.

KZTFBiH, ujedno naglašava Statutom definiranu potrebu aktivnijeg djelovanja Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu F BiH, a za kojeg od 2017., godine evidentiramo iznenađujuće i izrazito nizak nivo, javno vidljivih aktivnosti podrške istoimenim sindikatima na nivou pojedinačnih kantona, a u kojima su se već ranije događali ili je još uvijek u tijeku štrajk uposlenih u zdravstvu po istom ovom osnovu na području drugih kantona.

Imenovanima u ovom dopisu, osim deklarativne, KZTFBiH nudi svu potrebnu savjetodavnu, pravnu i drugu podršku koju u skladu s djelatnošću komora iz oblasti zdravstva u svojstvu članske strukovne organizacije sa javnom ovlašću definirane Zakonom, potrebama organizatora ovog štrajka i mogućnostima KZTFBiH, ista može pružiti.

Organizatori će temeljem zadovoljenja svih zakonskih ali i strukovnih i moralnih preduvjeta za početak štrajka imati podršku KZTFBiH uz mogućnost zajedničkog nastupanja prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, poslodavcima koji na bilo koji način ometaju ugovor o štrajku kao i medijima.

Također, naglašavamo potrebu jedinstva zaposlenih u zdravstvu koje u HNK/Ž, nije ugroženo kao u nekim drugim dijelovima F BiH, a na kojoj ujedno možemo samo iskreno čestitati organizatorima generalnog štrajka zaposlenih u zdravstvu na području HNK/Ž, stoji u priopćenju KZTFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close