Ima lipregovora?

Potpis za zdravstvo: Vlada HNŽ-a poziva sindikat da ne štrajka

Vlada HNŽ-a tvrdi kako je, kada je zdravstvo u pitanju, riječ o vrlo složenom pravnom i financijskom izazov...
Gospodarstvo / Posao | 09. 12. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNŽ-a je kao datum početka pregovora sa sindikatima radnika u zdravstvu odredila 11. prosinca 2020. godine, a pregovore će, u njeno ime, voditi devetočlani Pregovarački tim, imenovan Rješenjem Vlade HNŽ, a koji predvode ministri zdravstva i financija, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a s kojom pak sindikati ne žele pregovarati nego najavljuju generalni štrajk.

U priopćenju za javnost, vlada tvrdi da je ''jasno iskazala spremnost za početak pregovora'' pa je pozvala ''Sindikat da ne dopusti politiziranje ovoga procesa, nego da, kao istinski socijalni partneri, sjednemo za  pregovarački stol i u dobroj vjeri dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja''. 

Vlada navodi kako je je pristupila pitanju usuglašavanja kolektivnog ugovora s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar koji predstavlja 2400 medicinskih sestara i tehničara, te drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, od ukupno 4100 uposlenika u području zdravstva u HNŽ.

''Napominjemo kako dijalog nije mogao započeti prije nego što su se o statusu Sindikata, odnosno njegovoj reprezentativnosti i drugim pitanjima, očitovala nadležna tijela. Iz tog razloga, taj proces nije tekao očekivanom dinamikom. Nakon što su se stekli zakonski uvjeti, nastavljene su potrebne aktivnosti, te je Vlada, na sjednici održanoj 9. rujna 2020. godine, na prijedlog resornog Ministarstva, jednoglasno donijela Zaključak kojim je Sindikatu ponudila zaključivanje Kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obvezama kako je to definirano važećim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ, odnosno povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u Kolektivnom ugovoru iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije potpisanom 2018. godine'', navodi se u priopćenju vlade.

''Budući da ovaj Sindikat nije prihvatio ponuđeni prijedlog'', Vlada navodi kako je, ''putem resornog Ministarstva, poduzela sljedeće korake kako bi se stvorile zakonske pretpostavke za otvaranje pregovora''.

''Na tom tragu, na prijedlog resornog Ministarstva, donijela je jednoglasnu Odluku o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ, a njen sastavni dio je Protokol o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u području zdravstva na teritoriju HNŽ. Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, odmah po primitku narečenih dokumenata, dostavilo ih je reprezentativnom sindikatu – Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar, čime su stvoreni svi pravni preduvjeti za početak pregovora'', navedeno je.

Vlada HNŽ-a tvrdi kako je, kada je zdravstvo u pitanju, riječ o vrlo složenom pravnom i financijskom izazovu za čije rješavanje je, pored Vlade HNŽ-a i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, potrebno uključiti sve relevantne čimbenike, i to Skupštinu HNŽ-a, Zavod zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, predstavnike osnivača (jedinica lokalne samouprave), menadžmenta bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, odnosno bolnica i domova zdravlja.

''Također, potrebno je  uključiti i druge suosnivače, i to vlade Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije i njihove zavode zdravstvenoga osiguranja, te Vladu Federacije BiH, kako bi zajedničkim snagama pristupili rješavanju materijalnog položaja kako samih zdravstvenih ustanova, tako i njezinih djelatnika. Naime, Vlada HNŽ-a samo je jedan od poslodavaca u zdravstvu, te je stoga u proces razgovora potrebno uključiti sve spomenute dionike jer nitko pojedinačno ne može stvarati i preuzimati financijske obveze koje bi nametnuo drugima. Uzimajući u obzir narečene činjenice i argumente, a uvažavajući aktualnu političku, predizbornu, gospodarsku i zdravstvenu situaciju, Vlada još jedanput poziva Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar, da razmotre odluku o najavljenom štrajku kako bismo, u duhu dijaloga i kompromisa, otpočeli pregovore s ciljem iznalaženja najboljih i održivih rješenja'', navedeno je. 

Vlada je objavila kako su tijekom 2018. potpisani su granski kolektivni ugovori koji su omogućili povećanje plaća svim proračunskim korisnicima – prosvjetnim djelatnicima, policijskim službenicima, državnim službenicima i namještenicima za ukupno više od 15 posto kroz tri godine.

Također, potpisan je važeći trogodišnji Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ kojim je omogućeno povećanje plaća liječnika i stomatologa od 20 do 34 posto, te jednogodišnji kolektivni ugovor s ostalim djelatnicima u zdravstvu.

''Ističemo kako su u tijeku pregovori sa sindikatom policije i sindikatom državnih službenika i namještenika, a razmatraju se i dodatni zahtjevi sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju'', navela je Vlada HNŽ-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close