Za limuzine se ima

Hoće li biti novca za radnike u zdravstvu?

Dok se priča da je prošla godina bila najgora, da su prihodi smanjeni, da novca za veće plaće radnika u zdravstvu nema, ima se novca za nove limuzine...
Gospodarstvo / Posao | 19. 02. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 3200 zdravstvenih radnika u županiji čeka današnji dan, dan kada se sastaju pregovarački timovi Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstvenih radnika, te se očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi prekinuo štrajk i vratio zaposlenike na radna mjesta.

Iz sindikata zdravstvenih radnika za Bljesak.info su jučer rekli kako sindikati očekuju od Vlade ponudu koja će ispuniti njihove zahtjeve.

AKo pregovarački tim Vlade HNŽ iznese zadovoljavajuću ponudu o povećanju plaća, istu će sindikat odmah staviti na usvajanje Skupštini sindikata te nakon toga sa Vladom HNŽ i konačno potpisali Kolektivni ugovor'', rekao je jučer za Bljesak.info Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a.

Iako su na prvom sastanku izneseni potpuno suprotni stavovi, a predstavnici pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a su rekli da nemaju novac za povećanje plaće, sindikati se ipak nadaju da će se udovoljiti njihovim zahtjevima.

Ravnatelj SKB Mostar je ra RTV HB rekao kako se štrajk previše odužio, te da je vrijeme da bolnica vrati u normalan rad.

Kvesić je između ostalog rekao da ova situacija nije ugodna nikome, ni sindikatima ni pregovaračima, kaže da su ''problem zahtjevi'', koje kako kaže razumije, ali da bi bilo dobro da se vide sve okolnosti u kojima se nalaze.

''Bolnica je na zadnjem štrajku sindikata izgubila 12 milijuna maraka, i COVID priča je odnijela toliko novca, i bolnica nema ni marke za zahtjeve, ima li Vlada ja ne znam'', rekao je Kvesić.

Video: Kvesić i štrajku

Dalibor Vuković iz sindikata, prije prvog sastanka je rekao da su za prekid štrajka odgovorne četiri ključne osobe - premijer Nevenko Herceg, županijski ministar financija Adnan Faladžić, ministar zdravstva Goran Opsenica i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Rade Bošnjak.

Svi oni govore, da je prošla bila krizna godina gdje su svi prihodi smanjeni, te da neće moći ispuniti zahtjeve sindikata, dok u međuvremenu ZZO kupuje novu limuzinu, proizvedenu 2021, vozilo za službene potrebe u vrijednosti od 59.829 KM bez PDV-a.

Inače, da bi se ispunili zahtjevi sindikata, odnosno da im se poveća koeficijent za 0,5, do kraja ove godine bilo bi potrebno oko 6 milijuna i 800 tisuća KM.

Na kraju se nameće pitanje, žele li nadležni uopće zadržati radnike da ne odlaze u druge zemlje gdje im se nude bolje plaće i uvjeti, ili pak žele novim limuzinama pokazivati lažni sjaj njihovog (ne)djelovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close