Osveta na Tegeltijev način

Tegeltija najavio tužbe protiv novinara, medija, političara...

Zajedno s mojim pravnim timom bit će poduzeta pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama prenijeli netočne tvrdnje .
Vijesti / Flash | 21. 06. 2019. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, obratio se danas javnosti uoči nastavka današnje sjednice.

"Vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao i u cijelosti podržavam aktivnosti svih institucija koje su nadležne da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja u bilo kojem aspektu. S druge strane, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona, uključujući mene prvog, pa sve ostale.

I ja sam podložan svim zakonima u Bosni i Hercegovini. Međutim, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona uključujući i novinare i sve ljude koji obavljaju sve funkcije uključujući i novinare, jer to što ste novinar vam ne daje pravo da kršite zakon ili da radite krivična djela. Zbog toga najavljujem sljedeće poteze: zajedno s mojim pravnim timom biće poduzeta pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netočne tvrdnje iz kojih proizlazi da sam počinio bilo kakvu koruptivnu radnju. Drugo, ovakve tužbe bit će podnesene inozemstvu, posebno u Njemačkoj'', rekao je Tegeltija i nastavio:

Treće, podnošenje kaznenih prijava nadležnim tužiteljstvima protiv osoba koje su svjesno konstruirale i plasirale lažne vijesti koje su imale za cilj stavljanje mene u kazneni i disciplinski progon. Četvrto, podnošenje disciplinskih prijava protiv nositelja pravosudnih funkcija koji su se upekli u tekući kazneni postupak pred Tužiteljstvo BiH, sugerirajući Tužiteljstvu da bi ja u postupku morao imati status osumnjičenog. I zadnje podnošenje prijave Europskom sudu u Strasbourgu protiv suca tog Suda Farisa Vehabovića koji sa svojim javnim izjavama direktno upleo u postupke", najavio je Tegeltija, prenosi N1.

Nakon što je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, najavio kaznene prijave, novinari su ga upitali zašto je najavljena jedna i protiv medija iz Njemačke, Tegeltija je kazao da je to zbog toga što su iznijeli netočne tvrdnje u vezi s njegovim slučajem.

"Zato što je jedan medij iz Njemačke iznio također netočne tvrdnje o mojoj umiješanosti u korupciju", poručio je predsjednik VSTV-a, a na pitanje da li će biti podnesene i prijave protiv medija ili novinara iz BiH je kazao:

"To ćemo vidjeti. Biće analizirane sve izjave, prilozi, tekstovi i za sve one za koje se ispostavi da su utvrdili da sam ja umiješan u koruptivne radnje, bit će podnese tužbe, kako protiv medijskih kuća, tako i protiv novinara".

Također, u svog obraćanju javnosti, istaknuo je i da želi da se zahvali objektivnim novinarima koji su izvještavali o ovom slučaju.

"Ja kao građanin imam pravo da se zaštitim od insinuacija i kleveta koje imaju za cilj nanošenje štete meni osobno. Podržavam pravo na istraživačko pravo, ali izlaženje izvan okvira objektivnog izvještavanja javnosti, je regulirano i važećim zakonima u BiH i iskoristit ću sve mogućnosti koje imam po zakonu", naveo je.

O tome da li je VSTV podijeljen po nacionalnom šavu, kako je kazala članica VSTV-a Monika Mijić je rekao: "Ne mogu da utvrdim to, ali kako je Mijić rekla, to se na osnovu određenog pisma u medijima stvorila slika da je podijeljeno, ali to nije njena tvrdnja. VSTV je jedinstvena institucija, odlučuje se na demokratski način i demokratsko pravo svih članova je da se slažu ili ne slažu".

Pitali su ga i da li će ministar sigurnosti Dragan Mekitć dobiti prijavu, je rekao: "Neću biti selektivan, ali sve osobe koje su u javni prostor iznijele tvrdnje iz koje proizilazi da sam optužen za korupciju, će biti tuženi za klevetu".

Kopirati
Drag cursor here to close