TI BiH

Tužiteljstvo BiH zastrašuje svoje kritičare kaznenim progonom

Transparency International u BiH (TI BiH) podsjeća da je ometanje rada pravosuđa predviđeno kao kazneno djelo, te da se ono povezuje sa primjenom fizičke sile, prijetnji, zastrašivanja i drugih nezakonitih radnji
Vijesti / Flash | 20. 06. 2019. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjoj informaciji za javnost Tužiteljstvo BiH najavljuje da će u skladu sa zakonom ispitati motive i razloge osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema.

Istovremeno,Tužiteljstvo BiH navodi da zajedno sa Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTS) trpi svakodnevne i intenzivne pritiske, te da to počinje ometati rad pravosuđa.

NajavaTužiteljstva BiH da će preispitati negativne poruke o svom radu i formirati predmete o njima predstavlja zastrašivanje javnosti kaznenim progonom, jer ovakve kritike spadaju u slobodu izražavanja i svojstvene su demokratskim društvima, kažu iz Transparency Internationala u BiH.

Transparency International u BiH (TI BiH) podsjeća da je ometanje rada pravosuđa predviđeno kao kazneno djelo, te da se ono povezuje sa primjenom fizičke sile, prijetnji, zastrašivanja i drugih nezakonitih radnji kojima je cilj ometanje kaznenog postupka ili sprečavanje sudaca, tužitelja i ovlašćenih službenih osoba u vršenju službenih dužnosti. Kritike stručne i šire javnosti ili medijsko izvještavanje o radu pravosuđa ne mogu se nikako dovesti u vezi sa ometanjem rada pravosuđa, niti se mogu prikazati kao nedopušteni pritisak.

TI BiH smatra da je posljednje priopćenje Tužiteljsva BiH pokušaj da se spriječi dalje medijsko izvještavanje o nepravilnostima u radu pravosuđa i ućutka onaj dio javnosti koji je reagovao na natpise o posljednjim aferama u kojim se kao glavni akteri pojavljuju suci i tužitelji.

Tužiteljstvo BiH je osnovano, između ostalog, sa ciljem da provodi istrage za kaznena djela koja izazivaju najozbiljnije posljedice po privredu, a građani Bosne i Hercegovine za to izdvajaju značajna sredstva. Umjesto tužiteljstva koje se obračunava sa najtežim oblicima kriminala i korupcije, građani su zauzvrat dobili cenzorsko tijelo koje se bavi njihovim javnim kritikama. Jedini način da pravosuđe povrati svoj ugled i povjerenje građana je u procesuiranju visoke i političke korupcije, a ne u obračunima sa medijima i kritičarima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close