''Radite svoj posao ili odstupite''

Općina Prozor-Rama pozvala Vladu HNŽ-a da odstupi

Općina Prozor —Rama traži da Vlada HNŽ-K i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-K radi svoj posao to osigura kvalitetno funkcioniranje zdravstva na razini HNŽ-K
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Prozor-Rama stala je uz Sindikate zdravstva, tražeći od Vlade HNŽ-a da radi svoj posao te osigura kvalitetno funkcioniranje zdravstva.

''Poštovani Predsjedniče Vlade HNZ-K, poštovani Ministre zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-K,  Izjavljujemo da je stav Općine Prozor — Rama u svezi zahtjeva da se decidirano izjasnimo po zahtjevima reprezentativnog sindikata — Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar sljedeći: Općina Prozor —Rama traži da Vlada HNŽ-K i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-K radi svoj posao to osigura kvalitetno funkcioniranje zdravstva na razini HNŽ-K, uz zadovoljne zdravstvene djelatnike i uz bolju opremljenost zdravstvenih ustanova'', navedeno je u današnjem priopćenju Općine prozor rama kojeg potpisuje načelnik Jozo Ivančević.

Dodaju da podržavaju zahtjeve Sindikata da osiguraju boIja primanja i svoj bolji status.

''Zdravstveni djelatnici nisu nagi neprijatelji kojima treba oduzimati pravo na štrajk, već ih trebamo uvažavati kao vrijedne i iznimno korisne članove našeg društva. Vaše odugovlačenje rješavanja problema, ignoriranje zdravstvenih djelatnika i pokušaji prebacivanja odgovornosti na druge iznimno je štetno za sav narod ove županije'', kažu iz Općine Prozor-Rame.

Ovaj stav, kažu, proističe iz ustavnih nadležnosti države BiH, njenih entiteta, županije i lokalne samouprave, po kojima lokalne samouprave nisu nadležne za organiziranje zdravstva.

''Tražimo da Vlada HNŽ i nadležno Ministarstvo po ovom osnovu ne prebacuju nikakvu zadaću niti odgovornost na jedinice lokalne samouprave, nisi da prebacuje bilo kakve novčane obveze jedinicama lokalne samouprave, niti da prebacuje bilo kakve novčane obveze u korist zdravstvenog sustava na razini županije. Napominjemo da Općina Prozor— Rama svake godine izdvaja najmanje pola milijuna KM za funkcioniranje zdravstva, samo zato što vi ne izvršavate svoje zakonske obveze, te je traženje dodatnih izdvajanja potpuno neprihvatljivo'', navode iz Općine prozor-Rama.

Izrečeni stav Općina je objavila i kao otvoreno pismo kako bi cijeloj javnosti u HNŽ-K ukazali na ''vaša bježanja od odgovornosti i na pokušaje prebacivanja vaših obveza na gradove i općine u ovoj Županiji – Kantonu''.

''Podsjećamo vas da su i vaši pokušaji prebacivanja obveza za školstvo na jedinice lokalne samouprave proglašeni neustavnim to da imate duga po tom osnovu. Također podsjećamo da ne izvrgavate ni obveze za manje isplaćene plaće policajcima, učiteljima i drugima, iako je plaćanje tih obveza utvrđeno pravosnažnim sudskim rješenjima. Ovakav vaš pristup dovodi narod u ovoj županiji u težak položaj, te vas pozivamo da konačno preuzmete odgovornost za ono što ste postavljeni ili odstupite u korist mlađih i sposobnijih'', piše Općina Prozor-Rama u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close