Vlada nije povećavala ponudu

Sindikati zdravstva iznijeli dvije ponude, Vlada na potezu

Sindikalisti su na sastanak donijeli dvije ponude, dok je Vlada ostala pri svojoj ponudi, koju nije povećavala
Gospodarstvo / Posao | 25. 02. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarački tim Vlade Hercegovačko neretvanske županije, predvođen ministrom zdravstva Goranom Opsenicom, na današnji sastanak sa sindikatima došao je s istom ponudom od ranije.

Rečeno je to iz Sindikata zdravstvenih djelatnika, koji su na sastanak donijeli dvije ponude, uzimajući u obzir probleme oko financiranja u županiji.

''Prošli put je ministar rekao niti vi smanjujete niti mi povećavamo tim tragom, predsjednik sindikata SKB Mostar Ivica Anić je iznio dvije ponude sindikata. Prva ponuda je da se zdravstvenim radnicima u dvije godine koeficijent poveća po 0,40, a druga ponuda je na tri godine da 'razgodimo', ako uzimamo financijsku slabost odnosno probleme oko financiranja, dakle da se koeficijent povećava tri godine po 0,40 - 0,30 - 0,30'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković član pregovaračkog tima sindikata.

Kaže da je u zapisnik otišlo da pregovarački tim Vlade nije imao povećanu ponudu, za razliku od prošlog puta.

''Do ovog trenutka mi smo bili konkretni dali smo dvije ponude Vladi i ministarstvu. Ministar Opsenica ispred pregovaračkog tima Vlade, rekao je da će iznijeti naše ponude na Vladu i što Vlada odluči, to je konačno'', rekao nam je Vuković podcrtavajući da su sindikalisti uzeli u obzir trenutnu situaciju i spustili su zahtjev, koliko mogu i koliko dopuštaju zdravstveni radnici.

Pojasnio je kako će sindikalisti čekati odgovor Vlade do kraja sljedećeg tjedna, kada očekuju da će ih Vlada izvijestiti o tome kakav zauzima stav za konkretne ponude sindikata.

Dodao je kako se nada da će prevladati razum i da će Vlada HNŽ prihvatiti prijedlog sindikata, a ako stav Vlade bude negativan sindikati će, kako je kazao, i dalje nastaviti sa štrajkom.

Podsjetimo, sindikati traže linearno povećanje plaće, odnosno da se svakom radniku u istom omjeru povećava plaća ovisno o njihovoj stručnoj spremi. Prvobitno su tražili da im se u dvije godine koeficijent poveća za 0,50, a po njihovoj procjeni da je Vlada pristala na ovaj zahtjev, do kraja ove godine za zdravstvene radnike bi se trebalo osigurati oko 6 milijuna i 800 tisuća KM.

Važno je također podsjetiti na prošlotjedne objave, gdje Vlada tvrdi kako je zdravstvenim radnicima zabranjen štrajk, što sindikati nazivaju lažnom vijesti.

Problem je nastao u tumačenju presude kada je županijski sud donio rješenje kojim je ukinuo rješenje od 29.12., kojim je bila ukinuta privremena mjera zabrane štrajka.

Ministar Opsenica danas, po riječima sindikalista, nije spominjao zabranu štrajka, niti je pozvao sindikat da ga prekinu.

Kopirati
Drag cursor here to close