Štrajk u punom kapacitetu

Štrajk zdravstvenih radnika: Županijski sud opet odbacio zahtjev Vlade

Štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja u punom kapacitetu
Gospodarstvo / Posao | 17. 03. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru danas je ponovo odbacio zahtjev Vlade HNŽ i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za donošenje privremene mjere osiguranja zabrane organiziranja i provođenja štrajka Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar, saznaje Bljesak.info.

''Pobijanim rješenjem prvostupanjski sud je odbio prijedlog predlagatelja osiguranja za određivanje mjere osiguranja kojom kaže da Nezavisni sindikat SKB Mostar, obustavi štrajk koji je započet 10. 12. 2020 godine u 8.00 sati. Blagovremeno izjavljenom žalbom prvostupanjsko rješenje pobijaju predlagatelji iz svih razloga propisanih članom 208. ZPP-a. Smatraju da je nepravilan zaključak suda da bi se usvajanjem predložene mjere prejudiciralo rješenje tužbenog zahtjeva, obzirom da tužbeni zahtjev deklaratoran, kao i da predlagači učinili vjerojatnim postojanje opasnosti da će njihov zahtjev za uvođenje Odluke/Obavijesti nezakonitim biti osujećen ili znatno otežan od strane protivnika osiguranja. Ističu da su predlagatelji učinili vjerojatnim postojanje prava iz tužbenog zahtjeva kao i nespornu činjenicu da će za predlagatelje nastupiti ogromona šteta ako protivnik osiguranja nastavi nezakonite radnje, što proizlazi iz činjeničnog suprasta tužbenog zahtjeva kao i dokaza koji su dostavljeni uz isti, kao i uz mjeru osiguranja, te novih dokaza koje u skladu sa čl. 207 ZPP-a dostavljaju uz žalbu, jer ih bez svoje krivice nisu mogli dostaviti ranije. Predlažu da se žalba usvoji i preinači pobijano rješenje na način što će u cijelosti usvojiti prijedlog tužitelja - predlagača za donošenje mjere osiguranja. Protivnik mjere nije dao odgovor na žalbu'', navodi se između ostalog u sudskom rješenju.

''Štrajk 2600 zdravstvenih radnika u HNŽ nastavlja se u punom kapacitetu i trajat će dok Vlada HNŽ na čelu s premijerom Hercegom ne udovolji zahtjevima zdravstvenih radnika i ne potpiše novi Kolektivni ugovor'', rečeno je za Bljesak.info iz Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Inače, Vlada HNŽ-a je dva puta podnijela zahtjev za privremenom mjerom zabrane organiziranja i provođenja štrajka, koju su dva puta po nalogu suda dopunjavali, pa je dva puta zahtjeve odbio  općinski i dva puta županijski sud.

Podsjetimo, 26. ožujka 2021. godine će biti donesena presuda po tužbi Vlade HNŽ-a, odnosno Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar protiv Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar o zakonitosti organiziranja štrajka.

Na posljednjem proširenom sastanku svih financijera zdravstva sa sindikatima, nije donesen nijedan konkretan prijedlog za potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close