Reagiranje

OHR: Entiteti su obvezni poštovati odluke institucija BiH

''Ustavni sud je kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH. U skladu sa Ustavom BiH, entiteti su obvezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obvezujuće''
Vijesti / Flash | 12. 02. 2020. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi potezi koji bi doveli do paralize institucija Bosne i Hercegovine i spriječili njihov rad predstavljali bi veliki korak u pogrešnom smjeru. Očekujemo od svih političkih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine i osiguraju da one budu u stanju donositi odluke koje vode BiH ka priključivanju Europi, kazali su danas iz OHR-a za N1.

Kako je potvrđeno, u skladu sa Ustavom BiH, entiteti su obvezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH.

''Ne osvrćući se na konkretnu odluku Ustavnog suda koju nismo vidjeli, želimo podsjetiti na to da je Ustavni sud kamen temeljac na kome počiva ustavni okvir BiH. U skladu sa Ustavom BiH, entiteti su obvezni u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, koje su konačne i obvezujuće.

Prisustvo međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu BiH predviđeno je Ustavom. Napadi na Sud ili bilo kog od njegovih članova predstavljaju neprihvatljivo miješanje u rad pravosuđa'', kazali su iz OHR-a za N1.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je, na zahtjev sedam izaslanika Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, donio odluku kojoj je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS. U dntom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

Nakon odluke Ustavnog suda, danas je u Banjaluci održan sastanak političkih lidera iz entiteta Republika Srpska. Sastanku su prisustvovali predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman, te predstavnici RS u institucijama Bosne i Hercegovine i političkih stranaka.

Kopirati
Drag cursor here to close