Partizansko spomen groblje

Prikupljanje sredstava: Vladi Federacije upućena inicijativa u vezi Partizanskog

SDP HNŽ uputio Inicijativu Vladi FBiH u vezi Partizanskog spomen-groblja
Vijesti / Politika | 31. 10. 2017. u 13:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanski županijski odbor SDP-a BiH jednoglasno je podržao formiranje Odbora za obnovu Partizanskog spomen-groblja u Mostaru te s tim u vezi uputio Inicijativu Vladi FBiH za otvaranje podračuna u svrhu prikupljanja donatorskih sredstava za rehabilitaciju tog nacionalnog spomenika, priopćeno je iz te stranke.

U obrazloženju Inicijative koja je upućena danas, navodi se kako je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Partizansko spomen- groblje u Mostaru 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH te da je u toj odluci jasno definirano da je Vlada FBiH, između ostalog, dužna osigurati financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju tog spomenika.

Inicijativu za otvaranje podračuna, kako su istaknuli, smatraju jednom od financijskih mjera koja bi omogućila značajniji aktivizam svih zainteresiranih u prikupljanju sredstava kako bi se navedeni spomenik u potpunosti obnovio.

U obrazloženju je istaknuto da se radi o nacionalnom spomeniku koji je u skladu sa Ustavom i zakonima BiH u direktnoj ingerenciji Vlade FBiH, ali da zbog financijske situacije u društvu nije moguće očekivati da Vlada FBiH u potpunosti financira obnovu, te da bi otvaranje navedenog podračuna u okviru institucija Vlade FBiH prije svega osiguralo transparentnost prikupljanja donatorskih sredstava, kao i njihovu adekvatnu implementaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close